Вълната от протести обхвана и Мавритания. Протест в мавритански град срещу недостига на вода, високите цени на храните и произволните полицейски арести беше потушен със сила, предаде Франс прес. Има много ранени, а полицията е задържала голяма част участници в демонстрацията. На 20 януари президентът на Мавритания Мохамед Улд Абдел Азиз обяви 30-процентно понижение на цените на храните от първа необходимост в контекста на бунтовете в Тунис и Египет, довели до свалянето на режимите там, предаде Дарик.

Депутатът от партията Обединение за култура и демокрация Тахар Безбез е бил ранен тежко в алжирската столица при сблъсъци с полицията по време на митинг на опозицията срещу режима. Протестите в Алжир започнаха миналия месец и бяха предизвикани от рязкото покачване на цените на хранителните продукти. Сега обаче те са вдъхновени от събитията в Египет и Тунис, където дългогодишните управници бяха принудени да се оттеглят. 

Престолонаследникът на Бахрейн принц Салман бен Хамад Ал Халифа обяви национален траур за "синовете, които загубихме", имайки предвид убитите през последните дни при сблъсъци с армията и полицията демонстранти, предаде Ройтерс. По-рано престолонаследникът нареди на всички военни сили да се изтеглят от главния площад на Манама, който обаче отново бе превзет от протестиращите.

Полицията е изчезнала от улиците на либийския град Бенгази и местни жители се опасяват, че армията ще започне "прочистване къща по къща", предаде ИТАР-ТАСС. Жителите се страхуват, че след като властите са атакували палатков лагер на демонстранти пред сградата на съда в Бенгази, армията може да започне репресии срещу мирното население, посочи ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. В Бенгази бяха погребани някои от десетките протестиращи, убити от силите за сигурност при най-сериозните размирици в Либия през 42-годишното управление на лидера Муамар Кадафи, отбеляза Ройтерс. Откакто избухнаха размириците, в Либия не се допускат чужди журналисти. На местните репортери е забранено да пътуват до Бенгази. Мобилните телефонни връзки с градовете в източната част на страната често не работят, отбеляза Ройтерс. Днес в страна бе спрян и достъпът до интернет. 
Във връзка с усложнената обстановка в Либия, Министерството на външните работи препоръча на българските граждани да не пътуват в източната част на страната. По-конкретно това се отнася за градовете Бенгази, Ал Бейда, Дерна, Тобрук и Ал Марж, допълва bTV.

Антиправителствен демонстрант беше убит и петима бяха ранени в Сана при сблъсъци между противници и привърженици на йеменския президент Али Абдула Салех, съобщи Ройтерс. В протестите срещу продължаващото вече 32 години управление на Салех са загинали общо седем души и над 150 са ранени.

Две са досега жертвите на яростните протести срещу правителството в Джибути, предаде Франс прес. Убити са един демонстрант и един полицай. Те са намерили смъртта си в протеста в столицата на Джибути в петък вечерта, който прерасна в сблъсъци със силите на реда. Правителството на Джибути осъди протестите в петък, както и проявите на насилие и вандализъм. Джибути бе обхванат от протести и през днешния ден, като отново се стигна до сблъсъци. В работническия квартал Балбала на няколко места протестиращи, които настояват за свалянето на режима на Гелех, започнаха да замерят хора от силите на реда, които отвърнаха със сълзотворни гранати. Централната част на столицата обаче е под силен полицейски контрол и засега обстановката там е спокойна.