Протестиращите освободиха пътя към 15 часа за да посрещне посрещнат новия Видински митрополит Даниил, който днес пристига във Видин.

Организатор на протеста са граждански движения, а исканията са на заседание на Министерски съвет да бъде взето решение за начало на процедурите по изграждане на магистрала от Видин до София и тунел под прохода "Петрохан". Окончателното строителство трябва да бъда завършено до 2021 година.

Това е трети пореден протест на жителите на Северозапада.

Въпреки засиленото полицейско присъствие и образувания кордон от полиция и жандармерия на изхода на Видин, протестиращите минути след 11.30 часа днес пробиха огражденията, излязоха на пътното платно и затвориха за движение път Е 79.

По обяд протестиращи блокираха и пътя София-Берковица-Монтана през старопланинския проход Петрохан. 

Блокадата вече е вдигната и по пътя свободно се преминава. Движението на автомобили по пътя e много интензивно и е било блокирано за около 50-60 минути около 12 часа днес, съобщиха от Областното пътно управление в Монтана.

В блокадата са участвали хора от Берковица, Монтана и Вършец. Те са изминали пеша пътя от центъра на село Бързия до края на селото и обратно с плакати "Искаме пътища в Северозапада", "Северозапада е част от България" ,"Искаме тунел под Петрохан" и т.н.

Общинският съветник от Вършец Георги Найденов съобщи, че протестиращите искат да се изгради тунел под прохода Петрохан, който да съкрати с 45-50 километра пътя от София до северозападна България и да направи този край привлекателен за инвеститорите.

"Искаме решение на МС за тунела с точни разчети на започване и завършване на строежа", заяви Найденов. Той обяви, че и в бъдеще са възможни протести, ако правителството не обърне внимание на исканията на протестиращите.