Путин бе в Кемерово, за да провери как върви разследването на пожара в мола, но не отиде при протестиращите.

В капана на огъня в неделя бяха хванати десетки родители и деца, които били дошли в центъра в първата неделя от пролетната ваканция на учениците.

Гневните жители се събраха пред сградата на губернаторството и престояха там няколко часа, като много от протестиращите взимаха думата на трибуната и обвиняваха властите в укриване на истинските размери на трагедията

"Оставка на бездушната ни администрацията", поиска жена по мегафона под одобрителните възгласи на множеството.

"Искаме губернатора, искаме Путин. Защо ни лъжат?!”, каза друга от демонстрантките.

Тълпата посрещна кмета на Кемерово Иля Сердюк с викове „Оставка!” и „Убийци!”.

Един от протестиращите, Игор Востриков, се обърна към заместник-губернатора Сергей Цивильов с думите, че според семействата на жертвите броят на загиналите е много по-голям от обявеното, защото е изгорял целият киносалон в търговския център.

"Не искаме кръв", каза той на митинга. "Децата са мъртви, не можете да ги върнете. Нуждаем се от справедливост."

Заместник-губернаторът окачестви призива на протестиращия като "пиар акция", а Востриков отговори на това изявление, като заяви, че е загубил в пожара съпругата, сестра си и три дъщери на възраст 2,5 и 7 години.

"Те умряха, защото са били заключени в киносалона", каза Востриков в интервю за телевизия "Дожд". "Те викали оттам за помощ: заключени сме, задушаваме се. Никой не помогнал, защото когато избухнал пожарът, всички избягали."

Според някои местни жители властите лъжат за броя на жертвите, които официално засега са 64. В социалните мрежи се появиха информации за стотици загинали и че останките им изобщо не са стигнали до моргата в града. Според тях 355 трупа са били качени и извозени с камиони незнайно къде.

Междувременно руският президент Владимир Путин каза, че при разследването ще има максимална прозрачност и призова местните жители да не се доверяват на недостоверни информации в социалните мрежи.

Путин обяви, че „престъпната небрежност” е отговорна за трагедията.

„Какво става тук? Няма война, няма неочаквана газова експлозия. Хората са отишли да си почиват. Имало е деца. Говорим за демография и как губим хора. Защо? Заради престъпната небрежност”, каза президентът.

По-късно, след настоятелни призиви да обяви национален траур, Кремъл заяви, че руският президент е обявил утрешния 28 март за ден на национален траур.

Според разследването, пожарът в търговския център показва сериозни пропуски в нормите за сигурност. Разследващите казаха, че аварийните изходи на мола са били неправомерно блокирани, а противопожарната система не е функционирала, както трябва.