Те се обърнаха с лице към правителството, което провеждаше заседание по същото време, предаде БГНЕС. И издигнаха плакати, на които пише: "Вижте! Пълна лудница в здравната система! Три общини в Девинско без болница", "Борино ще се борим докрай!", "Госпожа Дариткова, не заблуждавайте министър Дянков!", "Господин Дянков, не се оставяйте да ви лъжат. Тук са всички партии!", "Здравето няма цвят, няма партии, няма религия, то е за всички нас!", "На 100 км сме от болница!", "30 000 жители без болница" и др.

Най-близката болница за хората от трите общини  - тази в Смолян, е на 45 километра, а пътят е в окаяно състояние. Затрудненият достъп до здравна помощ е довело до смъртта на 14 души, твърдят протестиращите. "Наскоро тази пролет починаха четирима млади хора. В Девин ги закараха в Бърза помощ, от Бърза помощ, докато ги препратят за Смолян, на излизане от Девин до бензиностанцията хората издъхнаха", каза Станимир, който е от Змеица, община Доспат.

Хората от Борино, Девин и Доспат носеха плакати, в които заявиха: "Не на управленската некомпетентност", "Обществото ни боледува, обществото ни гладува, докога ще продължава да робува". Те категорично не искат да станат филиал на смолянската болница и заявиха, че ако днес, утре не получат предложение от властта, ще преминат и към гражданско неподчинение.

"Бойко Борисов уважава кучетата в столицата повече от хората", каза един от протестиращите - Веселин Чаушев.
За съпруга си, който има три удара, три инфаркта и получил една вечер белодробна емболия, пък разказа Емилия. Цяла вечер обаче тя пътувала с болния от Девин до Смолян, Пловдив и пак отбрано – така 4 курса. Това се случва преди месец, защото нямат болница, убедена е жената. В крайна сметка кракът на съпруга й е ампутиран. Тя иска да излезе премиерът и да пита как може с 200 лв. да дава 80 лв. за лекарства.
"Едни кучета ги брани Бойко Борисов да се не утрепят, нали, а ние станахме от кучета по-долу", разгневи се Емилия.


Реакцията на премиера и Дянков


На пресконференция в Министерски съвет обаче премиерът се разгневи заради протеста.
"БСП и ДПС са докарали болницата в Девин до фалит. Ние казахме, че ще направим по-добра болница. Сега да дойдат да ми искат 3 милиона за времето, когато БСП и ДПС са безчинствали, е цинично. Аз изпратих министър, вицепремиер и им казахме, че ще организираме създаването на по-добър център", каза Борисов.

В понеделник вицепремиерът Симеон Дянков изложи в Девин спасителния план на кабинета. Той заяви, че по закон няма как държавата да поеме дълговете на общинската болница (тези 3 млн.). За да започне тя отново работа, трябва да се пререгистрира като филиал на смолянската. Държавата е готова да инвестира 1 милион лева в ново оборудване, а общината да предостави сградата с учредено вещно право за 10 години. Решението обаче трябва да се гласува в местния Общински съвет.

Хората в Девин обаче вече се обявиха против болницата да стане филиал на МБАЛ-Смолян. Един от аргументите, е че кой лекар, на когото не е платено, ще започне отново работа във филиала.

Днес финансовият министър отново се срещна с протестиращите пред Министерски съвет, но бе категоричен, че по закон не може държавата да финансира общинска болница и да плати стари нейни задължения, защото тя е собственост на общината, цитира го "Фокус".
Казах на протестиращите същото, което им казах, като бях в Девин, допълни Симеон Дянков.
Той съобщи, че утре в 10 часа ще се проведе отново среща с представители на община Девин и техни експерти, които ще дойдат за разговори. Министърът изрази надежда, че всички неясноти ще се изчистят и още в петък Общинският съвет в Девин ще вземе решение и ще приеме предложението на държавата.