Той бе задържан при акция на МВР на 9 септември за лихварство и изнудване на строителния предприемач Калин Леков и съпругата му Ирина. Според полицията прокурорът дал 30 000 лева срещу месечна лихва от 3700 лв.

"Познавам Калин от 2003 г. Запозна ни общ приятел, който живееше с него в един блок. Аз си купих апартамент и Калин ми направи ремонт. Не се чувствах добре в това жилище и го продадох. Майка ми ми прехвърли къщата, в която сега живея. Бях доволен от работата на Калин и го наех да ми направи ремонт и на нея. Той взе 5000 лв. за това, после изчезна и аз подадох жалба в полицията за това", обясни Михайлов.
Според него договорът за ремонт на къщата бил иззет от полицаите при ареста.

За заема, който му дал, обаче не бил сигнализирал никого, защото тях бил взел от приятели.
"Калин ми се примоли да му дам 10 000 евро, за да гарантирам обществена поръчка за строеж на къщи в Доспат. Вярвах му безрезервно и взех парите от мои приятели, по-късно разбрах, че такъв проект няма. Обадих му се и той обеща да ми ги върне", твърди магистратът.

От ноември обаче Леков безследно изчезнал. Съпругата му Ирина твърдяла, че отишъл за риба и не се върнал. След като подал жалба в полицията за това, че Леков не му връща парите, Михайлов разбрал, че Калин има дългове към още 12 души. 
Прокурорът определи като абсурдни обвиненията за заплаха за отвличане и заливане с киселина на съпругата на Леков.

Във връзка с освобождаването му още същия ден Михайлов обясни, че гаранцията от 5000 лв. е събрана от негови приятели бизнесмени. Той определи ареста като липса на координация и заяви, че ще се бори да докаже невинността си.
Срещу него се води досъдебно производство за рекет и принуда.
Само от решението на съда зависи дали ще заведе дело срещу България в Страсбург, стана ясно още от думите му, предаде Дарик радио.

Магистратът изрази недоумение от начина на ареста на брат му и каза, че това е нарушение на човешките права.
"Какво налагаше използването на тази бруталност и циничност да го изведат по бельо на улицата", коментира той.
Васил Михайлов вече се оплака от медиите, че е бил унизен от видеоклипа, заснет от МВР при ареста му.
Днес вътрешният министър заяви, че е направил сериозна забележка на пресцентъра си, който разпространи кадрите сред медиите.

Братът на прокурора се оплака от още нещо - че по време на обиска в дома му е изчезнала голяма сума.
Цветан Цветанов обаче заяви, че това обвинение е абсолютно несъстоятелно и няма как служителите на МВР да са откраднали парите. Поради тази причина той няма да назначи вътрешна проверка.