След като вчера Волен Сидеров дойде на работа с палка, днес се появи с пистолет. Той продължи да обижда журналисти и протестиращи, дори предупреди за опасност от гражданска война.

Цачева обясни, че за ГЕРБ е възмутително държанието на председателя на Комисията по парламентарна етика и борба с корупцията Волен Сидеров не само в парламента, но и извън него.

Депутатката, която беше председател на парламента при управлението на ГЕРБ, не разбира отнoшението на ръководството на НС - персонално на сегашния шеф на НС - Михаил Миков, който бил безсилен да упражни какъвто и да било контрол за адекватно поведение от депутат.

"След като ръководството на парламента няма как да се справи с него, вместо г-н Миков да се занимава с медиите в обръщение, каквото няма право да извършва по Конституция и според правилника на НС, може би е дошло време прокуратурата, която в последно време е толкова активна, да се самосезира за действията на Сидеров и депутати от „Атака”
, призова Цачева.

Искането на ДСБ

В същото време от ДСБ призоваха президентът, главният прокурор и останалите компетентни институции да сезират Конституционния съд за противоконституционните действия на партия "Атака" и нейния лидер.

От ДСБ настояват още Сотир Цацаров да поиска снемане на имунитета на Сидеров за хулиганско поведение, заплашващо обществения ред и сигурност на страната.
Подписка за това започнаха и протестиращи.

"Изявлението на лидера на Атака", "че след като не може да бъде въведен ред в държавата, партията ще го въведе чрез граждански ред, което включва и арести на провокатори", е опит за насилствено завземане на държавната власт и пряко нарушава Конституцията. С изявите си партията разпалва вражда и провокира към насилие над личността, като също нарушава Конституцията", се казва в изявлението на ДСБ.

Бившият държавен глава Желю Желев настоя с писмо да парламента Сидеров да бъде освободен от председателския пост на комисията за борба с корупцията и парламентарна етика, защото това е "гавра с демокрацията".

Да носят ли депутатите оръжие

Междувременно депутати от БСП и ДПС коментираха дали да бъде забранено носенето на оръжие от депутати в парламента.
Според Антон Кутев от левицата в правилника би могло да се запише, че нямат такова право, макар това да му се струвало в повече.

"Да кажеш, че ще дойде депутат и ще избие всички в парламента, ми се вижда прекалено. Всеки депутат трябва да бъде контролиран, но за финансите, за корупция", каза той.

Кутев добави, че ако 240 депутати се проверяват на влизане в НС - "трябва да сменим държавата".

Янко Янков от ДПС пък не знаел, че според правилника депутат не може да бъде контролиран на влизане и не минава през металдетектор. 

"Ще го проверим и ако наистина има такова нещо, правилникът трябва да бъде променен. Не може да не се проверява", добави той.