Митов е обвинен в това, че през първата половина на миналата година не е изпълнил служебните си задължения с цел да набави облага за търговско дружество и от това настъпили значителни вредни последици в размер на 494 458,03 лв. за Министерство на външните работи.

Ангеличин пък ще отговаря за безстопанственост.

Разпоредителното заседание беше отложено за 16 февруари, защото защитникът на Даниел Митов е в годишен отпуск, а според съда това е абсолютна процесуална пречка, за да се даде ход на заседанието.

Магистратите разпоредиха да бъде изпратена призовка до МВнР и Министерството на финансите, които да осигурят свой представител за следващото заседание.

Пред журналисти бившият външен министър каза, че няма нанесени материални щети на МВнР и това е било установено от прокуратурата, и че "няма нищо ненормално или несъобразно със закона" едно министерство да подпише с друго временно осигуряване на самолетни билети. По думите му това е правено многократно в българската административна практика и няма нищо нередно в този случай.

По време на днешното заседание стана ясно, че със заповед от 21 декември на главния прокурор Сотир Цацаров по делото е била командирована прокурор Боряна Бецова от Софийската градска прокуратура. Тя ще работи заедно с още двама прокурори по случая.

"Нормално е като човек запознат с детайлите да съм командирована", коментира прокурор Бецова пред журналисти, но отказа да каже повече подробности за обвинението.