Греков обясни, че след избора на новия директор на фонда Атанас Добрев, е разпоредил цялостен доклад за фактическото състояние на ДФЗ, съобщиха БГНЕС и "Фокус".

В рамките на три дни е направена обстойна проверка и разгледани всички документи, намерени в стаята на предишния изпълнителен директор Мирослав Николов, който заедно със заместничката си Виолета Александрова бе уволнен на 10 юли. Проверката е установила още, че 42 документа са без електронен архив, 55 са с описание, но също без архив, 975 са със заверени номера, но без описание и електронен архив.

По думите на Добрев, 3593 документа, включително от началото на 2014 г., са били неподписани. Става въпрос за над 2000 проекта и други преписки, уточни той. Според министър Греков подписването на проектите е забавено умишлено, като всички те са имали запазени номера.

"В цялостния доклад, който е в рамките на 180 страници, са описани всички нарушения, които са открити от експертите на фонда, както и други нарушения", каза още Димитър Греков.

По думите му, на заседание на Управителния съвет на ДФЗ е взето решение този доклад да бъде изпратен в прокуратурата, която да се занимава с него подробно.

Директорът на фонда Атанас Добрев, който бе избран на поста преди седмица, заяви, че назначението му не е политическо обвързано, а доказателството било 12-годишния му опит в структурите на Държавен фонд "Земеделие". 

Той добави, че за 4 дни са раздадени около 15 млн. евро по Програмата за развитие на селските райони и са одобрени са 84 тръжни процедури на общини.