Малко над 30 на сто смятат, че приходите ще се запазят на тазгодишните нива, а спад очакват 13 на сто от анкетираните.
Председателят на БТПП Цветан Симеонов представи пред журналисти данните от проучване на организацията на тема "Износът - основен двигател за оптимизъм през 2012 г. в Европа" от октомври, съобщи БТА.

България е на второ място по ръст на очакванията на приходи от продажби в чужбина след Португалия, най-песимистични са компаниите от Чехия и Унгария.

За близо 52 на сто от анкетираните ще има ръст на приходите от продажби в страната догодина, за около 34 на сто те ще са същите, а спад очакват близо 15 на сто от компаниите. По очаквания за ръст на приходите в страната България е на трето място. Класацията водят Турция и Полша. Песимисти са Португалия и Гърция.

Според Цветан Симеонов от позитивните очаквания за ръст на приходите от продажби за износ трябва да бъде "отписана" Европа.
Възстановяването на експорта ни може да има в традиционните за страната ни пазари, Азия, има и положителни сигнали от арабските партньори на България, каза Симеонов. Потенциални пазари са и Бразилия и Аржентина.

Преди дни финансовият министър Симеон Дянков заяви, че ако внезапно пазарите в Европа спрат да работят, а това по думите му ще стане, "ние трябва да се преориентираме към Азия и Русия. Той обаче допълни, че това няма как да стане за няколко месеца.

Според БТПП обаче, заради външнотърговската политика на Русия и поставяните бариерите пред стоките от ЕС, както и тенденцията за създаване на зона за свободна търговия с държави от Централа Азия, не може да се очаква особен ръст на продажбите на наши компании там.

Близо 48 на сто от компаниите очакват, че инвестициите през 2012 г. ще са аналогични на обемите през 2011 г.

По-голямата част от бизнеса или 57.2% очаква бизнес условията да са по-благоприятни през следващата година. 33.8% от анкетираните очакват условията да са същите като през тази година, а 9% прогнозират по-неблагоприята бизнес среда през 2012 г.

Резултатите за заетостта показват, че през следващата година повечето фирми в Европа имат намерения да поддържат сегашните нива на заетост.

Перспективите в България за 2012 г., оформени на базата на 586 анкетирани фирми, са предимно положителни и попадаме сред първите страни по оптимизъм. Въпреки това предприемачите в България, както повечето европейски мениджъри, остават резервирани спрямо очакванията за увеличение в заетостта и инвестициите през 2012 г.