21-годишен мъж в Тулуза е получил присъда от 10 месеца строг затвор вчера. Той бил арестуван, след като в трамвай декларирал солидарността си с извършителите на атентатите срещу сатиричния вестник "Шарли ебдо" - братята Саид и Шериф Куаши, предадоха Франс прес и ТАСС, цитирани от БТА.

Тъй като е пътувал без билет, мъжът се скарал с контрольорите.

"Братята Куаши бяха началото, аз трябваше да бъда с тях, за да убием повече хора", заявил той.

Приложихме за първи път закона от 14 ноември 2014 г., засилващ мерките за борба срещу тероризма. Борбата трябва да се води на всички равнища, това е работа на гражданите и на магистратите, не трябва да се отстъпва и на сантиметър, заяви прокурорът Патрис Мишел пред АФП.

По закон се наказва всякакво публично оправдаване на терористични актове.

27-годишен мъж пък е бил осъден в Тулон на година затвор, след като публикувал във Фейсбук снимки на джихадисти с коментар, оправдаващ кървавите атентати в Париж. Той все още е на свобода, защото прокурорът не е поискал да бъде арестуван.

Според адвоката му той е искал да се пошегува и да провокира хората.

Процеси по аналогични обвинения в Страсбург и Ница бяха отложени, но двамата обвиняеми са задържани в ареста.
Първият е публикувал във Фейсбук снимка на автоматична пушка, поставена на земята заедно с няколко пълнителя. Към тях той е добавил думите: "С целувки от Сирия. Бай-бай, Шарли!"

Другият е обвинен, че на два пъти е изкрещял към полицаи пред полицейското управление в проблемен район "100% Куаши".

Жител на френския град Души ле Мин е бил задържан, след като в нетрезво състояние блъснал колата си в друг автомобил. Той отказал да даде проба за алкохол, държал се предизвикателно и ударил шофьора на колата, която бил блъснал. Освен това 30-годишният мъж заявил пред полицаите, че братята Куаши е трябвало да убият повече хора.

"Надявам се, че ще сте следващите. Вие сте прекрасна цел за терористи", добавил той.

В резултат мъжът е получил присъда от 4 години, лишен е от шофьорска книжка и гражданските му права ще бъдат ограничени в продължение на три години.

Няколко души бяха осъдени в Тулуза и в Орлеан за насилие, след като заплашили полицаи да ги застрелят с Калашников - оръжието, използвано от атентаторите в Париж, които отнеха живота на 17 души.