Бившият министър в кабинета "Сакскобургготски" бе изправена пред Темида заради назначаването на Павел Павлов за шеф на дирекция "Информационно и комуникационно осигуряване" в икономическото министерство.

Обвинението твърдеше, че тя го е поставила на отговорната длъжност, въпреки че му бил отказан достъп до класифицирана информация. На тази позиция той на практика имал достъп до всички секретни материали на ведомството.

Именно Павлов, няколко години след като бе назначен, беше арестуван при зрелищна акция на полицията и прокуратурата и обвинен за подкуп. Впоследствие обаче обвинението падна, а той и колежката му Таня Танчева, която бе задържана с него, бяха обвинени за престъпление по служба и  опорочаване на конкурс за обществена поръчка.

Председателят на съдебния състав Александра Йорданова заяви, че обвинението за длъжностно престъпление е несъставомерно от обективна и субективна гледна точка. Несъставомерно означава, че няма престъпление по текстовете на Наказателния кодекс.
Съдия Йорданова посочи, че за разлика от много други дела прокурорът по делото Станимир Димитров е положил максимални усилия, за да докаже обвинението и Шулева е оправдана не по причина на обвинението. Александра Йорданова отказа да даде подробности, защото по делото има класифицирана информация.

Прокуратурата поиска 2 затвор за Лидия Шулева.
Разноските по делото от 784 лева ще са за сметка на държавата.
Самата Шулева не скри, че е очаквала да бъде оправдана. Тя припомни, че от самото начало е твърдяла, че "това дело е абсолютно измислено и това обвинение е скалъпено", съобщи БГНЕС.

"По време на следствието, представител на съдебната власт в мое присъствие и в присъствието на адвоката ми каза следното изречение: Това дело през 2006 г. е образувано срещу друго лице, две години по-късно през 2008 г. дойде един прокурор и каза: Намерете ми нещо срещу Шулева и това дело беше трансформирано срещу Лидия Шулева", заяви бившият вицепремиер. Тя посочи, че делото първоначално е било именно срещу Павел Павлов, за чието назначение без допуск до класифицирана информация тя застана пред съда.

За нея лично мотивът на съда, че обвинението е несъставомерно означава, че е измислено. "Две години и половина такава репресия от страна на прокуратурата беше осъществявана", призна Шулева. За нея присъдата показва, че в България все пак има някакви закони.

Присъдата не е окончателна и може да се обжалва пред Софийския апелативен съд.