Това заяви бившият президент на ФК "Черноморец" Ивайло Дражев, който бе осъден от Върховния касационен съд на 5 години затвор за катастрофа с две жертви, станала през 1998 г. Той обаче ще лежи 7 години заради предишна, условна присъда, пак за катастрофа.

44-годишният бизнесмен е категоричен, че по време на катастрофата, при която загинаха 20-годишната Румяна Димитрова и 40-годишния Димитър Кехайов, а майката на загиналата жена бе тежко ранена, не е шофирал автомобила. Същевременно по време на делото се появява информация, че турски гражданин е карал.
"Турският гражданин е разпитан официално", твърди Дражев.

Освен това Ивайло Дражев твърди, че притежава декларация от пострадалата Верка Димитрова, която посочва турския гражданин като водач на автомобила по време на катастрофата. В нея тя Димитрова заявява, че няма претенции нито към шофьора, нито към фирмата на Дражев, която е собственик на автомобила. Той твърди, че пострадалата е получила пари от фирмата му, както и скъпоструващи медикаменти.

По думите му делото е било спряно заради техническа неизправност на колата и имало експертиза, която е приета от съда. Според него всички служители на КАТ и МВР са потвърдили тази случка със задължителни показания.

Експертизите по делото обаче установяват, че Дражев е получил гръдна травма, което е възможно само, ако се е ударил във волана през въздушната възглавница на автомобила, пише Медиапул. Въпросният турски гражданин по това време не е бил в България, не е разпитван, а графологичните изследвания показват, че подписите му под полицейските протоколи не са негови. Справките, изискани от турските власти показват още, че Дражев си е измислил част от самоличността на турчина. Той няма фирма, която се намира на посочения от бившия футболен бос адрес.

Що се отнася до дългото проточване на делото Дражев твърди, че е отсъствал 12 пъти от общо 100 заседания, като при шест от тях е бил в болница.
"С всички законови способи ще докажа, че в делото има сериозни пропуски и че има неправомерна и неправилна присъда", категоричен е Ивайло Дражев.

Присъдата на ВКС обаче е окончателна и сега Дражев ще влезе в затвора за 7 години, като е и лишен от право да кара превозни средства за пет години. Той трябва да плати граждански иск в размер на 55 000 лева и държавни такси около 2000 лева.

Последна актуализация в 10.37 ч.