Мъжът е обвинен за това, че през периода от ноември 2014 г. до април 2015 г. е извършил действия с цел да удовлетвори полово желание без съвкупление с шест ненавършили 14-годишна възраст момичета. Освен това той е разпространявал и порнографски материали чрез интернет, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

В Силистра делото бе гледано при закрити врата при условията на съкратеното съдебно следствие, след като подсъдимият е признал вината си. На 72 страници Илиан Василев е описал подробно своята версия за извършените от него блудства с шест малолетни момичета и за обвиненията за разпространение на порнографски материали в интернет с участието на непълнолетни, които изпращал на три от жертвите си.

В последната си дума пред съда 54-годишният мъж заявил, че "има някакви грешки, но децата са го наклеветили", предаде БТА.

Илиан Василев извършил блудствата в дома си в Дулово, където давал уроци по пеене на шестте пострадали деца. Някои от тях се опитали да се откажат от частните уроци в дома му заради интимните действия на преподавателя. Но  Василев убеждавал родителите им, че децата са талантливи и не трябва да спират уроците по пеене.

Чрез социалната мрежа учителят поддържал връзка с три от пострадалите деца. Заедно с тях той създал група "Приятели докрай".

Действията на преподавателя станали известни на класните ръководители на момичетата, пред които децата споделили какво се случва в дома на Василев по време на уроците.

Директорката на училището подала сигнал до Отдела за закрила на детето, с което започнало досъдебно производство.

Съдът е потвърдил и наложената от началото на досъдебното производство мярка за неотклонение "задържане под стража" на Илиян Василев.

Присъдата на Силистренския окръжен съд подлежи на обжалване и протест.