"След като заявих моя отказ да се кандидатирам за президент, с мен никой нищо не е говорил. Това беше едно прекрасно време на покой през месец август. В началото на септември започнаха да излизат имена на наши симпатизанти и членове на партията за кандидат-вицепрезидент, като например Мишо Миков, Мая Манолова. Следял съм как вървят рейтингите, виждах в каква посока се движи Ивайло Калфин, зад която кандидатура съм заставал винаги, а сега още повече", каза актьорът тази сутрин пред bTV.

"Но на 4 септември, гледайки с любопитство кандидатурите на ГЕРБ, може и повече да ми се е искало да е Борисов кандидатът за президент. След представянето на двамата им кандидати Борисов заяви: давам ти тоя пост за 4 или 5 години, защото следващият ще бъда аз. Това са Бойкоборисови думи, които ме изумиха наистина. Това се случва в 21 век. Тогава се замислих – дали така безметежно трябва да върви по отъпкания път една кампания и хора да печелят ей така", обясни Данаилов.

Той разказа, че през лятото не бил добре със здравето и гледал по телевизията празниците на БСП на Бузлуджа, тогава очите му се насълзили.
"Чувствах се като предател в критичен момент. Това премина, но това, което споделих, възбуди в мен мисълта, че може би трябва да сменя моето решение. Никой не се е обърнал към мен да каже - ти предаваш партията, каузата и т.н., но това аз го усещах в мен", разказа още кандидат-вицепрезидентът.

Той потвърди, че е взел решението на 9 септември. Повечето хора в партията били изненадани, защото всички знаели, че е отказал предложението да се кандидатира за държавен влава.
"Благодаря на Сергей, че успя да опази от вас, журналистите, това", каза Данаилов.
Запитан дали се чувства използван, той отговори с въпрос: "Какво да ме използват, какво имат да използват?" И добави: "Винаги има надежда за по-доброто. Желанията ми са емоционално свързани с това, че моята мечта е да видя тоя моя народ поне за една минута усмихнат". Надявам се, че моето тръгване в тази битка ще активира не само лявото, а и хора, които познават Стефан Данаилов и ще гласуват за него".

Междувременно участието на актьора в сериала "Стъклен дом" породи полемика дали това ще е допустимо по време на предизборната кампания.