По време на парламентарния контрол, Йовчев отчете, че до декември у нас са извършени общо 131 въоръжени грабежа, а полицията е установила извършителите на 49 от тях, предаде БТА.

По думите на вътрешния министър въоръжените грабежи са намалели с 23 процента спрямо 2012 г., които за същия период през 2012 г. са били 170.

Независимо от това, че имаше редица фактори, които влияят негативно на обстановката – социални, икономически и други, то благодарение на усилията на нашите колеги в момента, не само, че нямаме покачване, но имаме и намаление на престъпността. Макар и тя да е минимална от 1% - тя е огромен успех, обяви пред депутатите Цветлин Йовчев, цитиран от "Фокус".

Той допълни, че вече са предприети поредица от мерки срещу битовата престъпност, има изградена система за планиране в МВР, както и система за отчитане на резултатите. По думите му обаче, когато се провежда реформа, промените не могат да сработят веднага, а е необходимо време.

С една четвърт по-малко оперативен състав, след излизането на ГДБОП от МВР, за няколко месеца, колегите постигнаха впечатляващи резултати по разбиване на групите за мокри поръчки и по отношение на наркотиците”, категоричен бе Йовчев.