Бихте ли ни помогнали да ги открием, е кампанията с която се представя тази инициатива.

Кампанията се провежда под общото за всички европейски страни мото "Скъпи най-издирвани бежанци в Европа - полицията ви иска у дома това лято!"

Вижте картичките >>>

"Ваканционните дестинации се утвърдиха като място за укриване на избягали от наказателно преследване престъпници. Те може би са избрали същото място за почивка като Вас...", гласи съобщението на полицията.

Ето защо информацията може да има решаващо значение за залавяне на най-издирваните от правоохранителните органи в Европа опасни престъпници. Това става чрез Мрежата на Европол за активно издирване на укриващи се лица ENFAST.

Европол се обръща към всички да помогнат за установяване на точното им местоположение, за да поемат отговорност за извършените тежки престъпления.

Създадени са пощенски картички на най-издирваните укриващи се от наказателно преследване лица и те са достъпни на страница на EUmostwanted.

Тук са посочени лица, извършили тежки престъпления в 21 страни на ЕС, включително и от България, за които традиционните методи на разследване не са дали досега резултат и лицата не са локализирани. Счита се, че те се укриват в страна, различна от страната на извършване на престъплението.

"Скъпи Ивайло - гласи надписът на една от картичките - имаме малка изненада за теб. Върни се, няма да съжаляваш!"

Въпросният Ивайло Митев, 44-годишен българин, се издирва за нанасяне на телесни повреди.

"Скъпи Фарук, сигурно знаеш, че в хубавата ни Франция се живее далеч по-добре. Надяваме се скоро да се върнеш", пише френската полиция на пощенска картичка до Фарук Хаши, добавяйки: "Липсваш ни!".

На рисунките виждаме Айфеловата кула, кроасан, бутилка червено вино и човек с моряшка блуза, нахлупил фригийска шапка от времето на френската революция и с франзела в ръка.

Хаши е представен като шеф на банда, обвинявана в 15 банкови обира. Осъден задочно на 20 години затвор през 2009 г., той изглежда се крие в някоя страна от Бенелюкс и поддържа връзки със Северна Франция.

"Скъпи Артур, белгийските пържени картофки са най-вкусните на света и знаем, че ти липсват. Върни се да си хапнеш, имаме изненада за теб", се чете на картичка от белгийската полиция.

Изобразяваща фунийка с картофки, придружена с халба бира, тя е адресирана до Артур Навроцки, който се укрива от 2014 г., когато е признат от брюкселски съд за виновен в трафик на наркотици.

Зад изпълнената с хумор инициатива се крие твърде сериозна цел - хората да посещават занапред по-често сайта на Европол, с надеждата това да подпомогне издирването на престъпници.