Гласуването беше на второ четене и е окончателно.

По време на дабетатите Четин Казак мотивира така своето предложение за съд за престъпленията по време на тоталитарния режим, което беше отхвърлено, така:„В Наказателния кодекс, приет през 1968 г., главата за престъпления против човечеството е много непълна и изостанала. Дефиницията на понятието „престъпление против човечеството” съдържа само термините „апартейд и геноцид”. В международното наказателно право тази дефиниция е много по-широка и тя е ратифицирана от българския парламент през 2002 г.”

Той попита как е възможно една партия, дефинираща се като дясна (ГЕРБ - бел. ред.), да не подкрепи предложението за осъждане на престъпленията на тоталитарния режим, предаде "Фокус".
Жертвите на този режим трябва да бъдат овъзмездени веднъж завинаги”, призова депутатът от ДПС.
Според него редица знакови дела по престъпления, извършени по време на тоталитарния режим, както и тези, извършени по времето на т.нар. Възродителен процес, са били отложени и забравени и не имало възмездие.

"Причината за това беше престъпното бездействие на българския съд и десетките пъти, в които делата са се връщали към прокуратурата, като така абсолютната им давност изтече”, поясни Казак.

Депутатите обаче одобриха ефективни присъди за хора, които оправдават такива престъпления, предаде БТА.
"Който по какъвто и да е начин оправдава, отрича или грубо омаловажава извършено престъпление против мира и човечеството и с това създаде опасност да се упражни насилие или да се създаде омраза срещу отделни лица или групи от хора, обединени по раса, цвят на кожата, религия, произход, национална или етническа принадлежност, се наказва с лишаване от свобода от 1 до 5 г. За подбудителство към такова престъпление наказанието е лишаване от свобода до 1 г., реши парламентът.

По-рано депутатът от БСП проф. Любен Корнезов възрази срещу предлаганите промени и ги определи като законодателен анархизъм.
„Наказателният кодекс е основата на наказателното право. Този НК досега е променян и изменян 84 пъти. Това е 85-ият му път – то е станало дупка до дупка, кръпка до кръпка в основен закон. Някой си въобразява, че сега ще го приемем, ще го публикуваме в Държавен вестник и работата им свършва", посочи той и изтъкна, че, за да се приложат нормите, ще минат година и половина.

„В НК има един принцип – прилага се законът, който е бил в сила при извършване на деянието и на престъплението. Така става, че ние сега ще приемем този закон, докато дойде време да го приложим, той ще бъде променен няколко пъти”, добави Корнезов.
Той каза още, че ако депутатите искат този парламент да остане в историята, трябва да се забрани промяната на НК за 5 години.

„Чрез тази промяна в Наказателния кодекс променяме още 10 закона. Не се прави така – не може така, това не е законодателство, това е позорно законодателство. Ние като законодатели затрудняваме и прокурори и съдии и разследващи полицаи и нека да не си умиваме ръцете само с тях”, заяви Корнезов и апелира народните представители да не подкрепят законопроекта.

Последна актуализация в 14,20 ч.