Има вероятност Белгия да запълни освободилия се 6-месечен период.

За британското решение бе съобщено след телефонен разговор между министър-председателката и председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Тереза Мей каза, че Великобритания ще трябва да се откаже от ротационното председателство на (ЕС), планирано за втората половина на 2017 г., тъй като би трябвало да дадем приоритет на преговорите за излизане от съюза, уточни нейната говорителка. Г-жа Мей обясни, че трябва внимателно да се подготвим за преговорите за излизане от ЕС преди да задействаме член 50.

Тя е уведомила Туск по телефона за решението на Великобритания. След разговора Туск съобщи в Туитър, че е предложил на Мей "кадифен развод"*:

"Казах на министър-председателката Тереза Мей, че Брекзитът трябва да е добре организиран и спокоен, нещо като "кадифен развод".

В момента ротационен председател на Европейския съвет е Словакия. От януари до юни 2017 г. тази функция ще изпълнява Малта, а тя трябваше да бъде сменена от Великобритания.

Предвидено е председател през първата половина на 2018 г. да е Естония, после ще я смени България.

Белгия изрази готовност да поеме ротационното председателство на Европейския съюз през второто шестмесечие на 2017 г., предаде по-късно днес Франс прес.

"Белгия е готова да поеме това председателство, ако поискат от нас", каза говорител на белгийското външно министерство.

"Имахме председателство през 2001, а след това - през 2010 г. Следващото бе предвидено чак за 2024 г.", изтъкна още в събота белгийският външен министър Дидие Рейндерс, но без изрично да предлага услугите на страната си, която е една от шестте държави основателки на ЕС.

Евентуалното белгийско председателство би позволило да се спестят средства, тъй като то може да използва сградите на европейските институции в Брюксел, отбелязва Франс прес.

Според агенция Белга идеята за белгийско председателство на ЕС през второто шестмесечие на 2017 г. е била спомената за първи път на срещата на върха на НАТО във Варшава в началото на месеца.

- - -
* Или по-скоро „нежен развод“, по аналогия с „нежната революция“ в Чехословакия през 1989 г. Първият в политиката „кадифен (нежен) развод“ е мирната раздяла, договорена между Чехия и Словакия през 1990 г.