Това каза пред Радио "Фокус", кметът на Общината Божин Божинов. По думите му освен вятъра, трудният терен също създава проблеми при овладяването на пожара.

„Пожарът в Присадец е труден за локализиране, той навлезе в Свиленградско, към село Варник и Балдуиновата кула при с. Маточина. Разраства се все повече. Имаше силен вятър, но вече намаля.

Местността там е лоша, защото има много дълбоки дерета, в които специализираната техника не може да навлезе. Има 4 пожарни от Свиленград, 2 пожарни от Тополовград, доброволни формирования, горски, хората от селата също се мобилизираха.

Решено е да останат 6 пожарни, които да оградят пожара, за да не прехвърли границата с Турция, затова и разполагаме хората по границата“, обясни градоначалникът.

Божинов каза още, че екипи и техника ще останат на място в Присадец през нощта.

Той посочи, че най-вероятната причина за пожара е техниката, която е почиствала пасищата.

По думите му има вероятност пожарът да доближи с. Варник, община Свиленград, където живеят двама възрастни, които при необходимост ще бъдат евакуирани, но към този момент това не се налага.

Божин Божинов допълни, че другото огнище на пожар в общината - в района на с. Сакарци, е тръгнало от землището на село Хлябово. Имало опасност огънят да се доближи до Сакар планина, но при границата на с. Сакар пожарът е локализиран и потушен, а щетите са минимални.

Кметът на Тополовград добави, че за радост най-голямата опасност - навлизането на пожара в планината, е предотвратена.