Турският премиер ще дойде за няколко часа на 18 май. Ден по-рано пристига Хамад бин Джасем ал Тани. Срещата между тримата ще бъде в резиденция Евксиноград край Варна.

Основен акцент в нея ще бъдат търговско-икономически, енергийни и транспортни проблеми, както и проекти и инвестиции. Катар вече прояви интерес към изграждането на магистралата от Русе за Свиленград, която може да бъде построена за около 3 години.

Миналата седмица катарска делегация бе в България, за да избере проекти, в които да инвестира 100 милиона евро. "Проектът, който най-много ни привлича е на скоростния път от Русе до границата с Турция. Той ще запълни липсващата част от инфраструктурата, за да бъдете връзката между Изтока и Запада". Това може да бъде друга инвестиция извън обявените 100 милиона, коментира тогава катарският външен министър Халед ал Атия.

Правителството одобри днес споразумение за инвестиции между България и Катар. С него се двете страни се договарят да насърчават инвестициите на парични потоци помежду им, да инвестират в проекти, да подпомагат инвестициите на институции и компании от разнообразни икономически, търговски, селскостопански и индустриални сектори, обясниха от пресслужбата на Министерски съвет.

Двете страни ще осъществят инвестиционни проекти с първоначален размер 100 млн. евро. Срокът на споразумението е една година.

С „Катари диар” страната ни ще си сътрудничи в недвижимите имоти, а с държавното дружество „Катара Хоспиталити” – в туризма и хотелиерството.

Одобрен беше и проект на меморандум за разбирателство между правителството на България и правителството на Катар, представлявано от Qatar Mining Company.
"България й предоставя право за извършване на финансови, правни, технически, търговски и всички други необходими проучвания с цел катарската държавна компания да оцени приложимостта и годността на предложените проекти за инвестиции в минното ни дело. По този начин ще се създадат реални предпоставки за привличане на катарски инвестиции в България, пише в съобщението на МС.

Двете страни ще си сътрудничат и в културата - музейното и библиотечно дело, театъра, изобразителното изкуство, фотографията, както и в здравеопазването - . здравното законодателство, първичната медицинска помощ, качеството и стандартите в здравеопазването, здравните информационни системи, биомедицинските изследвания, обясниха от пресслужбата на Министерски съвет.

Очаква се документите да бъдат подписани на 17 май по време на посещението в България на шейх Хамад бин Джасем ал Тани.


Металурзите от Оловно-цинковия комбинат (ОЦК) в Кърджали, които протестират за заплати, искат помощ от турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, преди посещението му в България, съобщи междувременно турският новинарски сайт „Ажанс Бг”, цитиран от "Фокус".
Отчаяните работници, повечето, от които са от турски произход, вече търсят изход от ситуацията чрез гладна стачка, коментира изданието.
Вчера металургът Стефан Атанасов започна гладна стачка и още стотици работници се готвят да направят това, подчертава „Ажанс Бг”.
Днес гладна стачка обяви още един работник.