Полицията разпръсна със сълзотворен газ членове на семействата, очакващи новини пред участъка, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Властите не съобщиха информация за случилото се до късно вечерта.

Прокуратурата е назначила четирима прокурори, които да изяснят как точно са се развили трагичните събития, довели до смъртта на десетки хора, заяви вчера в Туитър главният прокурор Тарек Сааб. Според Хесус Сантандер, представител на властите на щата Карабобо, съдебните лекари определят броя на жертвите, а един полицай е прострелян в крака. Пожарната е изгасила пламъците.

По първоначални сведения бунтът е започнал с вземане на охранители за заложници и подпалване на дюшеци от затворниците, предаде ДПА.

Венецуелските затвори са печално известни като пренаселени и пълни с оръжия и наркотици. Размирици с десетки жертви не са рядкост. Заради пренаселеността на затворите силите на реда са длъжни да използват полицейските участъци за продължително задържане на заподозрени, на практика като временни затвори.

В много от венецуелските затвори от десетилетия няма ред и не се спазва законът. Затворници често носят открито автоматични оръжия и гранати, използват наркотици, а надзирателите не могат да им попречат.

"В тези подземия има хора, за които властите не знаят, че съществуват, защото не се осмеляват да влязат", казва Умберто Прадо, венецуелски активист за правата на затворниците.