Участниците бяха задържани на 26 ноември в София и Видин при специализирана операция на ГДБОП и Специализирана прокуратура. В разследването обаче е участвала и „Вътрешна сигурност“ на МВР, тъй като единият от тях е полицейски служител.

Според събраните до момента доказателства групата е действала от октомври 2015 г. по една и съща отработена схема. Ръководителят Владислав В., жител на Видин, изпращал към София в определен ден и час микробус, управляван от Борислав С. Шофьорът паркирал пред столичен хипермаркет и влизал в магазина „да пазарува“.

Оттам буса поемал Людмил Л., закарвал го до дома на четвъртия участник в групата – полицаят Трифон П., натоварвал го с контрабандни цигари и го връщал на паркинга пред магазина. Там Борислав С. плащал стоката и поемал обратно към Видин.

На 26 ноември групата действала не с обичайния бус, а с пикап с шест тайника. При претърсванията и изземванията след задържането на участниците в пикапа са намерени шест мастербокса с контрабандни цигари.

Други 10 мастербокса са открити в дома на Трифон П.

В дома на ръководителя на групата във Видин са намерени 138 110 лева, 10 570 евро, 320 щатски долара и 290 турски лири. Други 5000 лв. (вероятно платеното за 6-те мастербокса) са открити у посредника Людмил Л., задържан също край хипермаркета. За парите той обяснил, че ги е намерил на пода в магазина.

По случая са използвани специални разузнавателни средства. Установява се произходът на цигарите.

С постановления на прокурор от Специализирана прокуратура на четиримата участници е наложено прокурорско задържане до 72 часа. Преценява се на кои от тях да бъде поискано от Специализирания наказателен съд налагане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.