От дирекцията организират срещи с училищните ръководства и органите на местно самоуправление за съвместни действия и по време на баловете. Екипи на полицията приоритетно ще бдят за реда в районите на училищата, маршрутите на придвижването на абитуриентите и местата на баловете.
Проверяват се увеселителните заведения (ресторанти, барове, дискотеки, клубове и др.) като специално внимание се обръща на пропускателния режим, добавят от МВР. Във връзка с това са проведените срещи с ръководители на частни охранителни фирми.

При организирани екскурзии, съвместно с училищата и организаторите се уточняват местата, където ще пребивават празнуващите и маршрутите за придвижването им. Служители на "Пътна полиция'' извършват проверки за техническата изправност на автобусите и инструктират водачите.

Превозването на абитуриенти ще бъде документирано с видеокамери. ''Пътна полиция'' припомня, че най-тежките катастрофи с абитуриенти и съпровождащи ги през последните години са настъпили след края на баловете в ранните сутрешни часове, както и през следващите дни, при управление на автомобили от употребили алкохол, неправоспособни и движещи се с превишена скорост шофьори.