Открилият огън по служителите на реда мъж е 53-годишният Петко Савов Петков, който преди години е имал свой бизнес, а сега е безработен, съобщиха bTV и Дарик радио.

Вижте снимки от мястото >>

Още преди години Петков, за когото има информация, че е с психични проблеми, е започнал да живее затворен в къщата си, която е в центъра на града, точно срещу двора на училище "Максим Райкович".

Мъжът е написал общо 6 заплашителни писма до директора на училището Николай Кожухаров. Това съобщи Кожухаров пред журналисти. По думите му исканията на Савов са били децата да не играят в двора на училището.
В едно от изпратените писма той е написал, че е ловджия и е намекнал, че "сам ще вземе нещата в свои ръце", предаде БТА.

На 6 март директорът е изпратил сигнал във връзка със заплашителните писма до РПУ-Горна Оряховица. През последните 2 седмици патрулни коли на полицията са обикаляли около училището.

Тази нощ МВР е организирало спецоперацията, но около 5 ч. мъжът е започнал да стреля. Един полицай е убит на място. Към 8.30 ч. още се чуват изстрели в центъра на Лясковец.

Трима полицаи са ранени и са транспортирани в болницата във Велико Търново. Директорът й д-р Стефан Филев съобщи, че няма пряка опасност за живота им, а състоянието им е стабилизирано, но причинените им от огнестрелно оръжие рани са тежки.
По-късно бяха транспортирани със самолет "Спартан" във ВМА.

Центърът на града бе отцепен от части на специализирания отряд за борба с тероризма. В района имаше линейки и противопожарни автомобили. В радиус 100 м от мястото на инцидента не се допускаха хора,  жителите на съседните къщи бяха евакуирани, училището затворено.

Кметът на Лясковец Ивелина Гецова съобщи, че е прекъснато електрозахраването, водоподаването и газоподаването в кооперацията, в която се е барикадирал Петков, живеещ с майка си на първия етаж.

Съседите му бяха евакуирани на третия етаж, тъй като нямало как да бъдат изведени от сградата.

Преди време Петко Петков бил ловец и се смята, че сега е стрелял с патрони за едър дивеч. Работил е в БДЖ, за кратко във Великобритания.

Светлозар Лазаров добави, че още през 2010 г. е имало сигнал, че мъжът се е затворил в дома си, отказвал е да излиза и да предаде бойния си арсенал. МВР разполага с данни за психичното му състояние, които давали "доста негативен оттенък" на ситуацията.

Бившият зам.-шеф на Института по психология на МВР Росен Йорданов коментира, че вероятно състоянието на стрелеца не е било достатъчно добре проучено, за да се предотврати смъртта на полицай. По думите му, ако едва след това са започнали преговори на криминални психолози със стрелеца, е смешно.