Ръководителят на европейския отдел на компанията Джеймс Мърдок заяви, че съществуващият от 168 години вестник ще публикува последното си издание в неделя, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. То ще е без реклами, а приходите от него ще се дарят на благотворителни организации. На работещите във вестника около 200 души ще бъде предложено да кандидатстват за други длъжности в компанията.

Скандалът предизвика остри критики към изданието и накара десетки компании да изтеглят рекламите си от него. Таблоидът от компанията на автралийския медиен магнат Рупърт Мърдок е обвинен в незаконно проникване в гласовите съобщения на телефони на жертви - от изчезнала ученички до семейства на загинали войници, известни личности, членове на кралското семейство и политици, в стремеж да пуска улавящи вниманието заглавия на първа страница.
Британската полиция съобщи, че проверява 4000 души, които може да са сред подслушваните от вестника.

"Мисията на News of the World бе да държи сметка на другите, но се провали, когато трябваше да държи сметка на самия себе си" Хубавите неща, които е постигнал вестникът бяха опетнени от поведение, което бе погрешно, а ако твърденията се окажат верни - дори нечовешко и то няма място в компанията", заяви пред журналистите от изданието Джеймс Мърдок.

След съобщението за закриването на таблоида говорител на британския премиер Дейвид Камерън заяви, че всички нарушения трябва да бъдат разкрити, а виновните да бъдат изправени пред съда, съобщи Ройтерс.
"Както премиерът ясно заяви, той пое ангажимент за строги публични проверки, за да се гарантира, че подобно нещо повече няма да се случва в страната ни", каза говорителят.
От "Даунинг стрийт" подчертаха, че нямат никаква роля в закриването на вестника, отбелязва Би Би Си.

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Ед Милибанд пък заяви, че породеният от скандала гняв няма да се уталожи докато "Нюз интернешънъл" не уволни своя главен изпълнителен директор и душеприказчик на Рупърт Мърдок - Ребека Брукс, която е била редактор на News of the World преди десетилетие по време на някои от най-тежките случаи на подслушвани телефони.

"Нека го кажем направо - не Рупърт Мърдок затвори този вестник, а това е победата на честните семейства в страната, които се разгневиха от разкритията, бомбардирали компанията тази седмица. На добър му час на News of the World", коментира депутатът лейбърист Тим Уотсън, предаде още Ройтерс, на която се позова "Дневник".

Вече е под въпрос почти разрешеното придобиване на популярния платен телевизионен канал BSkyB от News Corporation срещу 8 млрд. паунда. Сега се смята, че окончателното разрешение едва ли ще бъде взето преди септември.

"Абсолютно шокиращо! Буквално съм стъписан. Това е като атомна бомба. Възможно е и един съвсем циничен ход - да се появи нов неделен таблоиден вестник, след като утихнат страстите след около 3 месеца. Няма спор, че Мърдок действа със скоростта на светлината, защото така сваля част от напрежението от обвиненията за поведението на журналистите и подслушванията. Подозирам, че ги е страх от това какво ще излезе наяве, а сега вече ще кажат "Ето, какво повече от това да направим? Изтръгнахме проблема от корен". Затова е много важно да не се разсейваме от това съобщение и да продължим да задаваме важните въпроси", заяви пък Стивън Барнет, преподавател по комуникации в Университета Уестминстър.

Последна актуализация в 21,45 ч.