Говорителят на Окръжната прокуратура в Сливен Руси Русев съобщи, че инцидентът е станал около 23 часа на 16 юли.

По думите на прокурора, нападението е извършено с метален бокс по хулигански подбуди, а срещу извършителя, който е непълнолетен и е бил задържан за 24 часа, до края на деня ще бъде повдигнато обвинение.

"В рамките на една седмица, най-вероятно ще има внесен обвинителен акт в Районния съд в Нова Загора“, каза Русев, цитиран от "Фокус".

В неделя вечерта нападнатото 17-годишно момче е изпращало приятелката си, когато в близост до един от парковете в Нова Загора, са застигнати от група ромски младежи. Те първо ги попитали колко е часът, а след това поискали цигара, съобщава bTV.

Момчето и момичето отговорили, че не пушат, но компанията тръгнала след тях. Малко по-късно 17-годишният ученик е нападнат в гръб и ударен с метален бокс в главата. Момчето е с леко мозъчно сътресение и пукната глава.

Родителите му са категорични, че той не е предизвикал с нищо агресията.

"Никакво пререкание не е имало. Какво им правят мирните граждани, които си вървят и каква интеграция ще правим, когато едните мислят за бой и насилие. Докъде ще стигнем?", заяви майката на битото момче Йовка.

Само за ден над 200 подписа срещу агресията и насилието са събрали съученици и приятели на удареното момче.

За събота в Нова Загора е планиран и протест.

Днес пък в Бяла, стотици жители на града, близки, приятели и съученици изпратиха в последния му земен път 18-годишния Алекс Ангелов. Момчето, което догодина трябваше да е абитуриент, почина в събота в русенската болница, където бе настанен в критично състояние след побой от роми.

Инцидентът стана около 5,50 часа на 8 юли в центъра на Бяла. На излизане от местната дискотека група роми поискали цигара от Алекс, а той им казал, че няма. Тогава 32-годишният Валентин Маринов ударил в главата Александър, момчето паднало и си ударило главата в тротоарните плочки. Свидетели сочат, че е имало опит за удар с бирена бутилка, но той е бил предотвратен.