Пред журналисти президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че от синдиката са оптимисти, че пенсионерите с минимална пенсия могат да получат 50 лева коледна добавка, която да намалява до 20 лева за пенсиите до 400 лв.

"Оптимизмът се дължи на уверение на финансовия министър Симеон Дянков, който е заявил, че очаква добро преизпълнение на бюджета за тази година и има фискално пространство за допълнителни плащания", посочи Димитров.

Освен за коледни добавки има шанс и за увеличение на обезщетенията за майчинство на 270 лв., тъй като според Пламен Димитров става дума за около 15 млн. лв. допълнително. Има голяма вероятност да бъдат увеличени на 290 лв. и обезщетенията за безработица, където са необходими допълнително 25 млн. лева. Всичко зависи от допълнителните приходи, като засега бюджетът се изпълнява със сериозно превишение, коментира президентът на КНСБ.

Социалните партньори са се договорили за 9-процентно увеличение на заплатите на военните и не повече от 5 % увеличение на заплатите на учителите, макар че по-рано днес председателят на Синдиката на българските учители Янка Тагева поиска заплатите на учителите да бъдат вдигнати с не по-малко от 10%, а единният разходен стандарт да се вдигне с 15%.

Финансовият министър Симеон Дянков е възприел три от предложенията на КНСБ и изразил сериозни намерения за допълнителни приходи. Първото предложение е за въвеждане на данъчно дознание, което може да донесе допълнително около 200 млн. лв. в бюджета за следващата година.

На второ място е ограничаването на плащанията в брой до 5000 лв. (сега е до 15 000 лв.), което ще донесе около 40 млн. допълнително.

Третата мярка, възприета от финансовия министър, е криминализирането на неплащането на осигурителните вноски, което по изчисление на КНСБ ще донесе допълнително над 200 млн. лева. Заедно с това ще бъде намалена и наказателната лихва, която в момента е 20 процента, за закъсняло плащане на осигуровки, посочи Пламен Димитров.

В рамките на заседанието се проведе дискусия и по предложението за увеличаване на минималната работна заплата за страната от началото на следващата година от 290 лв. на 310 лв. Социално-икономическите партньори подкрепиха проектът на постановление на Министерския съвет за определяне на нов, по-висок размер на линията на бедността за следващата година, която ще достигне 241 лева.