Миналата седмица премиерът Бойко Борисов (определил се като „зелен човек“) даде гаранции в пленарната зала в Страсбург, че в Пирин ще се прави само втори лифт и няма да позволи да се сложи „нито керемида повече“.

В писмото си екоактивистката Златина Станкова го прикани днес да докаже на практика, че е "зелен" и да се включи в протеста на 25 януари от 18:30 ч. пред Министерски съвет в защита на Пирин.

Златина Станкова публикува отворено писмо до премиера във Фейсбук.

Пише ви майка на трима сина, която е родена тук и е отгледала децата си тук, в България. Майка, която обича природата, историята и културата ни. Пиша ви като жена отдала живота си и на тази си любов към родината, защитавайки и опазвайки я в много каузи и кампании.

В речта си от ЕП, пред цяла Европа и гражданите и вие заявихте, че сте "зелен" ! Казахте това по повод Пирин. И да вярвам, че до някаква степен сте такъв, защото именно по ваше време бе написан достатъчно рестриктивен закон за ГМО, макар и под натиск. Именно по ваше време две години по-късно бе наложен и мораториум върху фракинга, пак под натиск. Именно по ваше време бе проведен референдума за АЕЦ Белене и бе практически отхвърлен проекта за това безумие (Така, че сега не се опитвайте да го рестартирате!). За което ви благодаря!

За това г-н Борисов, в качеството си на човек участващ в протестите за Пирин от 2010г до днес, ще изложа визията си за развитието на устойчивият туризъм и икономика и не само там, а в цяла България. А именно, основните ресурси с които разполагаме са природа, история, култура, интелект. Съответно ние трябва да го съхраним, развием и използваме като основа за една устойчива икономика. Туризмът го виждам в развитието на малкият и среден бизнес, под формата на малки, китни нашенски хотели и къщи за гости с натурална, чиста, местна храна, съхраняване на традиционните местни обичаи и възраждане на занаятите типични за конкретните селища и региони. Вярвам, че реалната възможност за печелившо предприемачество, ще накара младите хора да останат тук.

Не съм против втори лифт над Банско, против съм монопола над планината, както е и в случая с Витоша. Този монопол обратно на моята визия ще доведе до презастрояване с излишно големи, еднотипни и не на мястото си хотели, в ако работят местните хора, то ще е ниско заплащане и нередовни договори!

Естествено младите и можещите ще бъдат принудени да бягат в чужбина. Безконтролното и полузаконно изсичането на горите пък ще доведе до ерозия на почвата, свлачища и наводнения.

Писти и хотели има много по света, каквито на човек му хрумне, но Пирин е един! Нека не разрушаваме, не унищожаваме това, което имаме! Нека го обичаме, ползваме и развиваме, като запазваме неговата красота и уникалност! И нека дадем шанс и на децата си да останат тук! Нека им дадем шанса също да се радват и да могат да са част от духа на Пирин! Само това имаме шанса да направим за нашето бъдеще!

Затова г-н Борисов, ви каня да докажете, че наистина сте "зелен"! Елате лично да подкрепите гореизложеното от мен! Слезте на протеста на 25 януари 2018 г., от 18:30ч, пред Министерски съвет! Лично ще ви чакам!