Мъжът, който блъсна вчера умишлено с кола пешеходци в Мелбърн, е казал това на полицията.

19 души, сред тях и чужденци, бяха откарани вчера в болница след нападението, някои в тежко състояние.

32- годишният нападател, австралиец от афганистански произход, е страдал от психично заболяване и е употребявал наркотици. Известен е на полицията със сбивания и нарушения на закона за движение по пътищата.

Главен полицейски комисар Шейн Патън каза, че няма доказателства мъжът да е свързан с терористични групировки и че не е бил в списъка за наблюдение за потенциална терористична дейност.

На разпита в полицията обаче е казал, че някои от действията му са мотивирани от лошото отношение към мюсюлманите, заяви тази сутрин Патън, цитиран от ДПА и БТА.

Премиерът на Австралия Малкълм Търнбул също подчерта мотива на шофьора, че действията му са в отговор на лошото отношение към мюсюлманите.

Търнбул потвърди, че засега няма данни случаят да е свързан с терористична или екстремистка групировка, но добави, че не трябва да се изключва нито една версия.

Деветима от 19-те ранени са чужденци, съобщи пред журналисти премиерът. Консулски служители се опитват да се свържат с близките на ранените в страните им.

Трима от ранените са в критично състояние в болница. Според медиите те са от Китай, Индия и Нова Зеландия.