Първото дело е по искане на 52-ма народни представители и се отнася до разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване. Става дума за текста, който предвижда спестяванията в професионалните фондове на хората от първа и втора категория труд, на които им предстои да се пенсионират до края 2014 г., да бъдат прехвърлени в Националния осигурителен институт (НОИ).
За докладчик по делото е определена съдията Ванюшка Ангушева. 

Решението за т. нар. "национализация" бе атакувано в съда от депутати от "Синята коалиция", "Коалиция за България", ДПС и независими народни представители, избрани с листата на РЗС. Това стана миналата седмица. Според сините депутати средствата по индивидуалните партиди на хора, осигурявани в професионален пенсионен фонд, да се прехвърлят във фонд "Пенсии" на НОИ, води автоматично до недопустимо прекратяване на договорни отношения между осигуряващите лица и пенсионноосигурителните дружества.
Сумата, която професионалните пенсионни фондове се очаква да прехвърлят, е 100 млн. лв.

Другото дело образувано от Конституционния съд е за Закона за държавния бюджет по отношение на филмовата индустрия за формулировката "по възможност" за финансиране на кино. То е заведено по искане на 56 народни представители от 41 Народно събрание за обявяване противоконституционност на § 83 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2011 г. , с който се изменя чл. 17 от Закона за филмовата индустрия. За докладчик по делото е определен съдията Красен Стойчев.