Вчера депутатите от бюджетната комисия приеха на второ четене бюджета за догодина. Така от 1 януари влизат в сила и новите правила за пенсиониране. Пенсионната възраст няма да се вдига, стажът ще нараства с по 4 месеца годишно. Родените след 31 декември 1959 г. ще могат да избират къде да се осигуряват допълнително (но задължително) за втора пенсия – в НОИ или в частен фонд.

Зам.-председателят на бюджетната комисия Димитър Танев (РБ) обясни пред БНР, че са гласували "въздържал се", защото имат принципна позиция, че толкова сериозна промяна на пенсионния модел трябва да бъде направена след широка обществена дискусия.

Според него задължително трябва да бъде направена оценка на въздействието на тази промяна и какви са последствията.

Той обясни, че след заседанието на бюджетната комисия са се събрали и са решили да гласуват "против" замразяването. От РБ ще направят всичко възможно промените да не се гледат в пленарна зала.

"Надяваме се през следващите дни да направим ефективен диалог с нашите колеги и да изясним позициите, но се надявам да не се стигне до толкова сериозни промени, които са се случат без необходимия дебат и без оценка. Надяваме се да постигнем консенсус с партньорите ни от ГЕРБ. Към настоящия момент не е необходимо това да се случва, защото тези промени нямат пряко отражение към бюджет за 2015", коментира Танев.

Пред БНТ съпредседателят на РБ Радан Кънев обясни, че ако се стигне до подобно решение, в което започнат трансфери от частните фондове към НОИ, това ще е най-важното политическо решение, което България е взимала във вътрешната си политика от 2000 г. насам. Той също каза, че РБ няма да подкрепи текстовете в Бюджет 2015 за пенсионната реформа в пленарна зала.

"Надяваме се с достатъчно дипломация и умереност да преодолеем ситуацията, водеща до преобръщане на хода на пенсионната реформа", каза по-късно Кънев след срещи с представители на пенсионните осигурителни дружества и работодателските организации, предаде БТА.

Той посочи, че предложенията за преобръщане на хода на пенсионната реформа са направени по странен начин в "рамките на едно неделно пиене на кафе и единствено в рамките на второто четене на бюджета на Държавното обществено осигуряване", визирайки срещата в неделя между правителството и синдикатите, когато се разбраха за замразяването на пенсионната възраст за 2015 г. По-рано Кънев нарече срещата "матине".

"Те водят до сериозна криза, породена от начина, по който се взима това решение", коментира още той, но приветства големия разговор, който предстои да се състои до 31 март 2015 г. за цялостната посока на пенсионната реформа.

"Надявам се при обсъждането на реформата да намерим решения, които да доведат до балансиране на фондовете и по-високи пенсии", каза той.

В отговор на въпрос Кънев посочи, че по принцип диалогът им с ГЕРБ е постоянен.

"Лошото е, че това решение беше взето извън рамките на иначе много добрия и непрекъснат диалог", допълни той и каза,че търсят доброто решение в една трудна ситуация.

Можем да бъдем и добронамерени, и критични към частните пенсионно-осигурителни дружества, каза Кънев и допълни, че тях ги интересуват не толкова дружествата, колкото парите на българските граждани, които са там.

"За нас не е ясно защо 14 г. след като убеждавахме хората, че трябва да се осигуряват на пълен осигурителен доход, сега с лека ръка се отказваме от този модел и го поставяме под въпрос", коментира след срещата председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев, предаде "Фокус“.

По думите му едно неразумно поведение може да се отрази много лошо на макроикономическата обстановка и на капиталовия пазар.

Министърът на финансите Владислав Горанов коментира вчера, че целта на предложението на ГЕРБ за избора на пенсионен фонд е да има повече свобода и демокрация в държавата, свобода на избора и нищо повече.

'Замразяването на пенсионната реформа не е добра новина, освен ако до март няма широко политическо и обществено съгласие за истинска реформа в сектора", коментира пък президентът Росен Плевнелиев.

АНКЕТА: Къде да отива вноската ви от втория стълб?

КРЪСТОСАН ОГЪН: За предложението на ГЕРБ за втория стълб на пенсионното осигуряване