Надзорният съвет на НОИ утвърди проектобюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2014 г.

Средният размер на пенсията се планира да достигне 307,64 лева. Възрастта за пенсиониране се замразява на 60 г. и 8 месеца за жените (34 г. 8 м. стаж), 63 г. и 8 месеца за мъжете (37 г. 8 м. стаж) и 65 г. и 8 месеца при недостигащ стаж (поне 15 г. стаж).

Ето какви промени предлагат от НОИ:
  • Увеличава се максималният осигурителен доход на 2400 лева. Това ще засегне около 90 000 българи, които от догодина ще внасят повече за осигуровки.
  • Таванът на пенсиите остава 35% от максималния осигурителен доход, което означава, че максималната пенсия през 2014 г. ще бъде 840 лева.
  • Увеличава се обезщетението за отглеждане на малко дете от 310 на 340 лева.
  • Актуализират се всички пенсии с 3% по т.нар. швейцарско правило. Така минималната пенсия ще стане 154,50 лева, а социалната пенсия за старост – 113,30 лева.
  • Стажът и възрастта няма да се увеличават през 2014 г. за хората, които работят в най-масовата трета категория труд. Това няма да важи за категорийните работници – хората, които работят при тежки условия на труд. При тях възрастта и стажът ще продължат да растат и през 2014 г.
  • Въвеждане на пенсионна възраст за полицаите ще е най-рано през 2015-та, тъй като се планира през цялата 2014 г. работна група с участие на синдикатите в МВР да анализират ситуацията в това ведомство и чак след това да излязат с конкретни предложения.
  • Без промяна остава размерът на осигуровките, както и периодът, за който се изчислява майчинството и болничните.
  • Остава в сила и правилото първите три дни от болничния да се плащат от работодателя, а НОИ да плаща от четвъртия ден нататък.
  • До края на 2014 г. ще бъде създаден и електронен регистър за болничните, което ще улесни тяхното подаване.
Министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов заяви, че предвидените увеличения на пенсии и социални плащания не са свързани с увеличаване на дефицита.

За пенсии за първи път делът на разходите надминава стратегическата граница от 8 милиарда лева (8.105 млрд.).

"Аз знам, че това, което предлагаме, се разминава с очакванията на българските граждани. Това са възможностите, които предлагаме, без увеличаване на дефицита в бюджета на ДОО”, добави министър Адемов на специална пресконференция.