Това съобщи главният архитект на града Иван Кирчев пред БНР. Неформалното сдружение "Да запазим парк Бедечка“ заедно с коалицията "Да остане природа в България“ започват съвместни действия срещу застрояването на зелени територии в страната.

В петък следобед Общината е започнала разораването на терените, които попадат в четири частни имота, потвърди и главният инспектор по озеленяване в общината архитект Бистра Ангелова.

Според нея в тях не попада нито едно от 1500-те ценни дървета, описани след паспортизация в електронния регистър.

Общината има ангажимент само да трасира улиците в тази част, за която има влязъл в сила ПУП за регулация и застрояване, но не и да изгражда инженерна инфраструктура, уточни архитект Кирчев.

Социологът Първан Симеонов, който е част от неформалната мрежа "Да запазим парк Бедечка“, заяви, че заедно с коалицията "Да остане природа в България“ ще започнат общи действия в Стара Загора, Варна, Пловдив и в други градове, където има опити за застрояване на зелени територии.

Първан Симеонов призовава институциите и компетентни общности като Камарата на архитектите да проверят законността на разораването и изкореняването на дървесни видове в парк "Бедечка“.

АНКЕТА: Ще успеем ли да спасим природата от бетона?