Много от германските последователи на движението вадят изхвърлена храна от боклукчийските кофи, като предпочитат контейнерите на магазините за органични плодове и зеленчуци, предаде ДПА, цитирана от БТА.

В интернет са създадени форуми за такива хора, в които се обсъждат необходимата екипировка както и опасностите за здравето от контейнерите за боклук. Дори се разменят рецепти. Зеленчуци, кисело мляко, тофу - Фелмер е успял да събере доста при последния си "лов" за храна.

От законова гледна точка тършуването из боклука на непознати се смята за кражба, но Фелмер го нарича "спасяване". Той обяснява, че взима само храна, за която се твърди, че е развалена и иначе ще бъде унищожена. Фелмер събира достатъчно не само да изхранва себе си, но също приятелката си и тяхната петмесечна дъщеря.

"Погледнете това например," казва Фелмер, като показва пакет нормално изглеждащо кафе Хайлендс (Highlands). "Срокът му на годност е изтекъл само преди няколко дни. Това е като плесница в лицето на хората, които работят усилено дни, за да го произведат", добавя той.

Може да се твърди, че активистите от "Живот без пари" са една крачка пред движението "Окупирай Уолстрийт", което започна през септември в знак на протест срещу нарастващото икономическо неравенство в САЩ и бързо обхвана и други страни. Представителите на "Живот без пари" не само правят лагери пред банки, за да протестират срещу доминиращата икономическа система, но те я бойкотират, като се отказват от нейното гориво - парите.

Фелмер не би трябвало да е принуден да живее от боклука. Той е завършил европеистика в Хага. Произхожда от семейство от средната класа - баща му е архитект, а майка му психотерапевт, лекуващ с помощта на изкуството. Вместо обаче да работи за заплата, той решил да работи за идеалите си.
Сега Фелмер е един от лидерите на "Живот без пари" в Германия и пътува из страната да изнася лекции. През повечето време се придвижва на стоп.
"Най-често има само по един човек в повечето коли в Германия", добави той.

Критиците гледат на хората като Фелмер като на паразити, но той е на мнение, че помага да бъде спасен светът. "Става дума за ресурсите на Земята," посочи той, като има предвид водата, енергията и чистия въздух. "Докато рибните запаси в океана намаляват, а почвата е изтощена, икономиката продължава да расте. Трябва наистина да се развием в свиващо се общество. Ние сме 7 милиарда, а имаме само тази Земя," добавя той.

Неотдавна Фелмер пътува до Фрайбург, в Брайсгау, Югозападна Германия, за да говори в училище "Рудолф Щайнер". Учителят Ханс Хуберт Швицлер заявява, че според учителите презентацията на Фелмер е "педагогическа щастлива случайност". "Рафаел е разбрал как да разясни на учениците, че те могат да въплътят идеалите си, дори ако не са съгласни с неговия начин на живот," отбелязва Швицлер.

Идеалистът Фелмер обаче не може да живее изцяло без германската социална система. Заради загриженост към дъщеря им Алма Лусия семейството е обхванато от установената от закона здравна застраховка. Разходите се плащат чрез федералните детски социални помощи.