Документът предвижда структурният бюджетен дефицит да не надхвърля 0.5% от БВП на страните, освен при извънредни обстоятелства (изключение, което не се хареса на ЕЦБ). Друга значителна новост е ограничаването на спасителната помощ само до страни, които изпълняват пакта.

Следващата седмица ще можем да кажем като правителство дали България ще подпише Договора за стабилност, ще поеме ли ангажименти към него преди момента, в който ще се присъедини към Еврозоната, и в кои глави от този договор или ще заеме друга позиция.
Това каза заместник-министърът на външните работи Константин Димитров, който участва в дискусия на парламентарната Комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове с български представители в Европейския парламент, предаде БТА.

Димитров каза, че позицията ще бъде изготвена в консултация с българския парламент. Страната ни не бе съгласна с идеите за данъчна хармонизация, но в последния вариант няма такъв експлицитен текст.
Според  документа, на срещите на еврозоната може да бъдат поканени страните, извън нея, които са подписали пакта, "за да обсъдят специфични въпроси за прилагането на договора", съобщава dnevnik.
Преоктоспоразумението предвижда, че спасителни заеми ще се отпускат само на европейски правителства, ратифицирали ново бюджетно споразумение на ЕС, предаде АФП, цитирана от "Фокус".

"Гарантирането на помощ в рамките на новите програми на Европейския механизъм за стабилност ще бъде въпрос на условия - от 1 март 2012 г., при ратификацията на това споразумение", се казва в преамбюла, 10 дни преди документът да бъде одобрен на среща на ЕС.

Австрийският "Ди Пресе" коментира, че Германия е надделяла в преговорите за налагането на ново европейско наказание за слаба национална бюджетна политика.

Според проектопредложението за пакта всяка страна, която не въведе дългова спирачка на национално ниво, може да бъде изправена пред съда на ЕС в Люксембург. Таванът на дълга е определен на 60% от БВП. Съдът ще може да налага глоба в размер, който не надвишава 0,1% от БВП на провинилата се държава.
Планира се средствата от глобите да отиват за постоянния механизъм за финансова стабилност, който ще замени сегашния европейски спасителен фонд от 1 март 2013 година.

Новият фискален пакт, който въвежда правилата на строга бюджетна дисциплина, бе договорен на 9 декември от лидерите на ЕС, без Великобритания, чийто отказ да се ангажира с документа доведе до взаимни обвинения и заплахи от изолация.