Точните количества на закупеното допълнително синьо гориво ще бъдат ясни в края на месеца. Предстои да се изясни и дали тези количества ще струват по-скъпо, каза ръководителят на международния отдел на газовата компания "Булгаргаз" Кирил Мицев, цитиран от БНР.

По думите му "Булгаргаз" е платила авансово на база договори.

В последния ден на 2015 г. стана ясно, че "Овергаз" няма сключен договор с "Газпром" за доставка на газ. Това застраши 55 хил. абоната или 200 хил. потребители да останат на студено в новогодишната нощ. Последва спешна реакция на правителството и в последния момент бе подписан договор между държавната "Булгаргаз" и "Овергаз" за доставка на нужните количества.

Държавната компания ще инициира и проведе преговори с "Газпром Експорт" за неприлагане на санкциониращи мерки, съгласно договора, при увеличените заявки за доставка, предвид създалата се ситуация, поясни Мицев.

Това най-вероятно ще се случи след 11 януари, когато свършват празниците и почивните дни в Русия. Според договора цената над заявеното количество може да се повиши с до 10%.

Мицев каза, че от първи януари от хранилището в Чирен се теглят три милиона куб м средно на ден.

"Булгаргаз" е предвидил за месец януари 90 милиона добив за месеца и няма намерение тези количества да бъдат увеличени. Той потвърди, че ако "Булгаргаз" може да купи от "Газпром", ще купи, но няма да тегли повече от предвиденото предварително от Чирен, каза Мицев.

Не е работа на министъра на енергетиката да се намесва в търговските взаимоотношения на частните компании, заяви междувременно енергийният министър Теменужка Петкова.

"Напълно наясно съм как вървяха нещата. Българската държава се намеси и изпълни своята функция да не остави близо 200 000 потребители без топло. Нямаше да има доставки на газ за абонатите на „Овергаз”, каза по Нова ТВ Петкова.

Според нея държавната фирма е помогнала на "Овергаз" и не може да става въпрос за кражба на бизнес.

Петкова смята, че една от основните задачи на правителството е да създава конкуренция и да развива пазара, както електроенергийния, така и пазара на природния газ.

По думите й "Овергаз" ползва близо 10% от доставките на газ за България, а другият доставчик е „Булгаргаз”, който след споразумението ще доставя 100% от газа.

Премиерът Бойко Борисов пък определи, като наглост твърденията за кражба на бизнес.

Ако за някого е нормално в 18:30 ч. на 31 декември да каже, че не може да се справи със задачата си и след това да твърди, че му крадат бизнеса, това е наглост, каза Борисов.

„Овергаз” разшири прекалено периметъра на своята дейност. От една компания, която се занимаваше само с дистрибуция, тя започна да търгува, да продава на индустриални клиенти. Именно там липсваше договорка. Тя започна да иззема пазар от „Булгаргаз”, което е предизвестие какво ще се случи в либерализиран пазар”, коментира в същото време бившият посланик в Русия Илиян Василев.

Според него това е причината "Овергаз" да бъде наказана, като потвърждение за това е личната намеса на МВнР на Русия, което излезе с официална позиция по случая.

По думите му от гледна точка на „Газпром” интересът им е да запазят максимално дяловете си на пазарите навсякъде, а тези дялове непрекъснато падат – Русия губи турския пазар, губи почти целия украински.

„Газпром” е в много тежка ситуация. От есента вървят много активни преговори между участници от България и „Газпром””, заяви бившият посланик.

Според Василев подаръкът за "Булгаргаз" има за цел да върне на дневен ред проекта "Южен поток".