Обявяваме частично бедствено положение на територията на община Пазарджик, касаещо вземането на превантивни мерки за недопускане замърсяване на околната среда и защита здравето на гражданите. Това каза заместник-кметът на Община Пазарджик Петър Петров, цитиран от "Фокус". Той уточни, че вече е издадена заповед на кмета на Пазарджик като бедственото положение е от 17.00 часа днес до 17.00 часа на 5 януари 2018 година, или общо 7 дни.

Причината да се обяви частично бедствено положение е затварянето на действащото общинско сметище след 31 декември 2017 година и невъзможността в срок да бъде сключен договор с оператор за експлоатация, мониторинг и поддръжка на новото Регионално депо, поради обжалване на решението за избор на изпълнител.

"След заседание на Кризисния щаб са дадени становища. Мерките, които ще предприемем през това време са свързани с подписването на договор с юридическо лице, което ще извършва тази дейност в рамките на тези 7 дни. В момента се работи по създаването на организация за това“, коментира Петров.

Той уточни, че до 31 декември ще се извозват отпадъци на старото сметище, на 1 вероятно ще е почивен ден, а на 2 януари 2018 година първите коли ще отидат на новото регионално депо.

"Частичното бедствено положение ще отпадне в момента, в който се подпише договор с оператор за новото депо. Тази процедура се обжалва и не можем да подпишем такъв договор“, коментира Петров.