Европа е длъжна да се придържа към обективната и честната политика, вместо безсъвестно лидерите й да твърдят, че процесът на преговорите между Турция и ЕС трябва да се преразгледа, заяви Ердоган.

Президентът, който говори на международния бизнес-форум в Истанбул, обвини Евросъюза в двуличие и двоен стандарт.

От една страна, ЕС обяви ПКК за терористична организация, а от друга, отваря вратите на Европейския парламент за съучастниците на терористите, с което страната му не може да се примири, каза Ердоган.

Той подчерта, че докато трае разследването на опита за военен преврат от 15 юли, част от съратниците на главатаря на терористите Фетхуллах Гюлен са избягали на Запад, в Европа.

„И кой отвори вратите пред терористите? Това направиха западните лидери, президентите, министър-председателите и министрите им. Интересно е как биха реагирали те, ако Турция приема терористи от западните страни? Онези, които отвориха вратите си за терористите, сами ще пострадат от ръцете им“, подчерта Ердоган.

Той отбеляза, че определени сили на Запад, забравили за собствените си престъпления, безсрамно сравняват властите в Турция с нацистите. Но истинските нацисти са самите те, нацизмът се е появил не в Изтока, а на Запад, добави президентът преди да припомни „историческите успехи” на Турция в последните 14 години, т.е. при неговото управление.

Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу също призова за окончателно решение на ЕС по въпроса: „ЕС многократно ни будалка, засипва ни с неоснователни обвинения. Не може да се развиват отношения под постоянно сплашване. Крайно време е да ни кажете какво искате и какво е решението ви”.

Неотдавна Брюксел за пореден път критикува Анкара за нарушения на демокрацията и човешките права и dir.bg с лекота предвиди, че резкият отговор на Ердоган няма да закъснее.