Причината за подадената вчера оставка от Мария Бояджийска е случаят с проф. Ботьо Тачков, нападнат от глутница кучета на 28 март и починал в неделя във ВМA, уточниха от Столична община.

„Разбирам много добре г-жа Бояджийска и нейните мотиви. Тя прие изключително лично проблема с бездомните кучета, както и всички ние и така и трябва да бъде. Но искам да подчертая, че точно г-жа Бояджийска през последните две години предлагаше по-строги мерки за справяне с проблема и по този повод си навлече гнева на много от организациите за защита на животните”, каза по bTV Фандъкова.
Неправителствени организации вече настояха за оставката на Бояджийска заради нерешения проблем с бездомните кучета.

По думите на кмета обаче без нови мерки този проблем не само не може да се реши, а се задълбочава.
Премиерът Бойко Борисов също заяви, че причината за проблема е толерантното отношение към уличните четириноги и че всички, които са агресивни, трябва да бъдат подлагани на евтаназия.

Установяването на агресивност е изключително сложен въпрос. Аз обичам животните, аз не говоря за нехуманно отношение, каза още Фандъкова. Според нея е недопустимо агресивни кучета, глутници да остават на улицата. Наредила съм да се увеличат екипите за залавяне на кучета, каза още тя, но добави, че към тази работа няма интерес.

Още днес започва работа за изграждането на приют от отворен тип (индивидуални клетки) в Кремиковци, каза по-късно пред журналисти Фандъкова. Кастрациите ще продължат в кастрационните центрове, но агресивните кучета и глутници ще бъдат прибирани и съответно приспивани.
„Този приют ще бъде мястото, където ще се изчаква този процес, а в същото време, ако някой иска да осиновява неагресивни кучета, той е добре дошъл, но да си ги взима и да си ги гледа вкъщи”, обясни кметът, цитирана от "Фокус".
Приютът вероятно ще бъде за около 1000 кучета.

На въпрос дали мисли за оставка, Йорданка Фандъкова отговори: „Аз непрекъснато мисля за оставка. Но оставка няма да реши въпроса и това е показано години назад”.