Цонев се е оттеглил по здравословни причини, но остава редови член на съвета.

Само преди 3 месеца той подаде оставка и като член на съдебния инспекторат, където бе избран от Народното събрание въпреки острите критики на неправителствения сектор. Той бе предложен за тази позиция от ГЕРБ.
Тогава стана ясно, че Цонев е прикрил от колегите си, че срещу кандидат за ръководен пост в прокуратурата е имало образувано наказателно производство, което е било погасено по давност. Вместо да съобщи този факт на членовете на ВСС, Цонев ги призовал да го подкрепят. Става дума за зам.- апелативния прокурор на Бургас Жанета Красимирова, която беше назначена на поста в края на 2009 г. Срещу нея през 2006 година е започнала проверка, а заключенията са били, че има данни за извършени дисциплинарни нарушения и престъпления по служба през 1995 г. Те обаче са погасени по давност.
Цонев оправда действията си именно с това, че проверката е била приключила.

При обсъждането на подадената оставка като председател на Етичната комисия днес обаче членовете на комисията са подчертали, че Цони Цонев е в основата на създаването и приемането на Единен етичен кодекс на българските магистрати, документ, който беше високо оценен и от европейските ни партньори.