Симеон Дянков разказва, че в началото на 2013 г. правителството е имало намерение да изтегли голям заем, за да повиши покупателната способност чрез увеличаване на пенсиите и заплатите на служителите в обществения сектор в навечерието на предстоящите избори.

Когато попитал кой ще плаща заема, получил отговор "следващото правителство", цитира го БТА.

Причина за оставката на министъра
били 800 млн. лв. за земеделците. Според Дянков в този момент тези пари не е трябвало да бъдат давани, защото учителите били в по-тежко положение, но не е имало как да бъдат удовлетворени всички искания.

Той призна за два провала в реформите на ГЕРБ - здравеопазването и образованието. Исках да вдигна заплатите на учителите с 50%, но при определени условия, каза Дянков.

Бившият вицепремиер признава провала от предприетите реформи, особено в областта на здравеопазването. Той отбелязва, че трима министри в сектора са напуснали постовете си безславно и унизени, тъй като в случая са били засегнати широки интереси, включително икономически, предвид това, че бюджетът за здравеопазване в нашата страна е вторият по големина след средствата за пенсии.

Губехме битката всеки път и бивахме очерняни в медиите, обобщава той.

Ексминистърът отхвърли твърденията, че кабинетът на ГЕРБ е паднал заради него.
"Финансовият министър отговаря за хазната да е силна, аз отговарях за това добре", смята той.

Симеон Дянков каза, че продължава да се чува по телефона с Бойко Борисов и с други министри от кабинета, но не служебно, а като приятели.

Дянков признава, че след напускането на правителството се е почувствал вцепенен. Отнело му няколко месеца, за да се пренастрои от тежкия график към моментите на тишина и спокойствие, като част от възстановителния период използвал да напише своята книга.

Бившият вицепремиер  представи снощи в Брюксел книгата си "Кризата в еврозоната отвътре".

Днес Симеон Дянков е ректор на Новата руска икономическа школа в Москва и гост-лектор по обществена политика в САЩ, в управленската школа "Джон Кенеди" към Харвардския университет.