Час по-рано премиерът Бойко Борисов заяви пред "Фокус", че като председател на ГЕРБ е помолил ПГ на партията да поиска оставката й.

В мотивите си обаче Нешева посочва, че напуска по собствено желание директорския пост заради създалото се обществено напрежение и появилите се спекулации във връзка с раздадените средства за допълнително материално стимулиране на служители и членове на НЗОК.

По-рано Нешева обяви, че ще дари бонуса си от 12 000 лева на благотворителна организация и се извини за тона си на вчерашната пресконференция.

"Нели Нешева работи добре, но едно действие може да опорочи всичко. Една лъжичка катран в кацата мед е достатъчна да развали вкуса", коментира по-късно с поговорка пред журналисти премиерът, цитиран от БГНЕС.

Красимир Велчев пък заяви, че Борисов не му се е обаждал, за да иска оставката на Нешева, а самият той се е чул с нея сутринта и тя му е казала, че ще го направи. Според него това й прави чест, предаде БТА.

"Мотивите за оставката на Нели Нешева са ясни. Те са лични и както и тя сподели с нас – достатъчно напрежение се нагнети в обществото, което не носи никакви положителни за в бъдеще резултати. Мотивът и причините, които нагнетиха обществото не са, според нас, в бонусите. Мотивите са много по-дълбоки. В една институция, където се разпределят над 3 млрд. лв., интересите са много силни и касаят много хора. Това, че г-жа Нешева е по-остра в изказванията, лично ние го намираме като едно положително качество за председател на НЗОК", допълни той, цитиран от БГНЕС.

"В момента не сме обсъждали дори и в парламентарната си група дали ще бъде приета оставката на Нели Нешева, или не. Съгласно Закона за здравно осигуряване Народното събрание избира и освобождава управителя на НЗОК. След като се постави за обсъждане тази оставка, тогава ще се вземе решение", каза пък председателят на парламентарната Комисия по здравеопазването и депутат от ГЕРБ Десислава Атанасова.
Тя уточни, че в партията нямат информация от Министерството на здравеопазването или от самия министър колко бонуси на кого са раздадени. "Имаше информация, че всички 15 000 служители са взели бонуси – дали е така, или не, предполагам, че той ще ни отговори допълнително", добави Атанасова.

"Ако действително не са ползвани някакви средства, предназначени за медицински дейности за тези бонуси, което и според мен няма как да стане, не е редно да се приема оставката на д-р Нешева”, коментира обаче пред “Фокус” председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов.
„Д-р Нешева, през времето, в което управляваше Касата, със съвместните ни усилия успя да постигне една стабилизация на системата и относително спокойствие, въпреки малкото средства”, добави той и изтъкна, че заплатите в НЗОК наистина са много ниски.

Междувременно здравният министър Стефан Константинов коментира, че парите, раздадени в Здравната каса, не са бонуси, а допълнително стимулиране.