Само преди 10 дни националистът триумфира, след като гражданите на Великобритания изненадващо гласуваха в референдум страната да напусне ЕС.

Найджъл Фараж обяви, че е "свършил своята мисия" и сега партията му е "на много добро място", но няма да променя решението си да напусне ръководството й - както направи след изборите през 2015 г.

"Никога не съм бил и никога не съм искал да бъда политик от кариерата. Моята цел в политиката беше да извадя Великобритания от ЕС", подчерта той.

Найджъл Фараж увери, че няма да подкрепи никой друг кандидат за поста си: "Нека (го) спечели най-добрият мъж или жена".

"Да водя Партията на независимостта на моменти беше трудно, но "напълно си струваше", каза Фараж, който е депутат в Европейския парламент (ЕП).

Той добави, че партията ще води кампания против "обратно хлъзване" към ЕС. Фараж загатна, че ще напусне и мястото си в ЕП. Позицията на своята антиевропейска партия в Европейския парламент Фараж сравни с "пуйки, които са гласували за Коледа".

По думите му, Обединеното кралство се нуждае от „брекзит министър-председател“.

Това е пореден политически катаклизъм на Острова, след като в деня след референдума Дейвид Камерън анонсира плановете си до есента да напусне поста. А седмица по-късно Борис Джонсън - най-коментираният като бъдещ премиер - изненадващо обяви, че няма да се кандидатира за министър-председател.

Самият лидер на националистите неотдавна стана обект на нападки в Европейски парламент от страна на представители на всички основни партии, както и от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Не за първи път Найджъл Фараж напуска лидерския пост на ЮКИП, на която е съосновател още от 1993 г. Той подаде оставка от лидерския пост първо през 2009 г., а после през 2015 г., но в крайна сметка и в двата случая размисли и се върна отново към лидерската роля, припомнят агенциите.

Вторият път Фараж поиска да се оттегли защото не успя да спечели място в британския парламент от своя избирателен окръг на парламентарните избори. Три дни по-късно той промени решението си.

По времето на лидерството на Фараж начело на ЮКИП тя се превърна в трета политическа сила във Великобритания, след консерваторите и лейбъристите. През 2014 г. партията спечели изборите за Европейски парламент, подобно на френската крайнодясна партия Национален фронт.

По повод оттеглянето на Фараж от председателския пост на ЮКИП Франс прес припомня, че той е роден на 3 април 1964 г. южно от Лондон и че е работил като дилър в лондонското Сити на пазарите на метали, след като е завършил частни учебни заведения. Самият той признава, че е можел да направи много пари в Ситито, но е предпочел политиката, за да придаде смисъл на живота си. Когато е на двайсетина години Фараж едва не умира, след като е блъснат от кола на излизане от пъб. Лекарите едва спасяват крака му. Няколко месеца след това му откриват рак на тестисите. Излекувал се, той се жени за медицинска сестра, която се е грижила за него. Има две деца от този брак.

От втория си брак с германка има две дъщери. През 2010 г. едва не загива в катастрофа с малък самолет, чиято перка се е заплела в рекламен банер. Фараж се отървава с няколко пукнати ребра и с перфорация на белия дроб. Днес за този инцидент свидетелства леко скованата му походка. Съпругата му се оплаква от него, че пие и пуши много, но не спи достатъчно. Самият той се шегува, че лекарите грешат относно вредата от тютюнопушенето.