Журналистът и член на Националния съвет на БСП Велислава Дърева коментира по повод предстоящия пленум на партията днес, че очаква много бурна дискусия за реформи в нея, както и че се създава огромно напрежение.

По повод оставката на лидера на партията Сергей Станишев тя коментира, че само с една лидерска глава няма да се реши нищо.

"БСП толкова могъщо тръгна в дясна посока, че нейните избиратели не я разбират и не я припознават. Това е най-сериозното",
смята Дърева.

Според нея БСП мрънка и се жалва, хората не я припознават като защита.
Тези по площадите казвали, че са десни, но очакванията им били леви и БСП нямала отговор на това.

Тя добави, че днес се чака анализ на ситуацията, но той се бави, защото нещата трябва да бъдат произнесени такива, каквито са.

"Но те няма да бъдат назовани така, както трябва. Бях удивена да чуя, че били виновни министрите, защото били разглезени. Но, ако 300 дни протести е разглезване! Било виновно правителството, защото избирателите не го били припознали като свое. Но пък правителството е изпълнило 85% от програмата на БСП",
коментира още Дърева.

По повод "Южен поток" тя коментира, че един премиер не може да замрази сам проекта, защото той е европейски, а не българо-руски, и призова Пламен Орешарски да се яви пред Националния съвет и да даде обяснение.

И още един глас от БСП - този на Светлана Шаренкова - председател на форум "България-Русия", се обяви за това, че политическа отговорност се поема с оставки. Тя бе категорична, че от област София искат оставка на цялото Изпълнително бюро на БСП и насрочване на конгрес на партията.
И призова на Бузлуджа партията да отиде с новото ръководство, ново самочувствие и идеи.

По думите й днешният пленум има основна цел - да даде очакван анализ на поредните загубени избори и да начертае план за излизане от кризата.

Шаренкова коментира, че настроението в страната е по-различно от това на "Позитано 20".

"Говори се за ясно контролиран вот в полза на ДПС. Смятаме, че предложението за задължително гласуване е много опасно. Това няма да реши проблемите на БСП. Не е обсъждано дори на експертно ниво. Ще се купуват цели избирателни комисии. Станишев казваше, че задължителен вот е дървено желязо. И изведнъж... ", припомни тя.

Mинистърът на отбраната Ангел Найденов заяви след церемония в Казанлък по изпращането на последния ни контингент за Кандахар, че трябва да се върви към избори час по-скоро с това ръководство на БСП.
Той не изключи Националният съвет на партията да повдигне въпроса за оставки и за извънреден конгрес, но според него, такъв на този етап не е необходим.

Бившият началник на Шести отдел в Шесто управление на ДС Димитър Иванов посочи пък пред bTV четири имена за евентуален заместник на Сергей Станишев - Евгени Узунов, Янаки Стоилов, Драгомир Стойнев и лидерът на столичната организация Калоян Паргов.

Вчера, след 4-часово заседание на Изпълнителното бюро на БСП, Илияна Йотова съобщи, че мнозинството от партията е "за избори час по-скоро".