Срещата между двамата се състоя в Министерския съвет в 15,45 часа, минути след като обяви от парламентарната трибуна намерението си да подаде оставка.

Иванов съобщи, че напуска поста, след като дори и ГЕРБ отстъпиха от "историческия компромис", постигнат при гласуването на първо четене на промените в Конституция за разпределението на парламентарната и магистратската квоти във Висшия съдебен съвет. Така не бе приета ключовата точка от съдебната реформа на Иванов и Реформаторския блок - прокурорската квота да не остане под доминацията на главния прокурор.

Бяха направени добри крачки за подобряване на съдебната система, но недостатъчни. Поради това не мога да продължавам да изпълнявам длъжността“, посочва в мотивите си до Борисов Иванов.

Пред журналисти той каза още:

"Темата за свръховластяването на главния прокурор и нежеланието на българската политическа класа като цяло да погледне тази тема в очите беше онова, което доведе до изчерпване на политическия ресурс, с който да правя следващи стъпки".

Иванов и премиерът взаимно си благодариха за добрата съвместна работа и си пожелаха да продължават да работят в сътрудничество. Бойко Борисов посочи, че министър на правосъдието ще бъде предложен на Народното събрание за избиране след консултации между партиите в коалицията, се казва още в официалното съобщение.

"Слагаме край на тази глава и продължаваме напред", коментира премиерът пред журналисти, цитиран от Канал3.

По думите му оставката на Иванов е негово лично решение и "докато не му намерят заместник, Иванов продължава да си е министър".

Христо Иванов съобщи още, че премиерът е приел и оставките на тримата му заместници. По информация на "Дневник" обаче Борисов е разписал тези на двама от тях, но е отказал тази на зам.-министър Андрей Янкулов.

Към момента няма никаква индикация, че ще има други оставки, коментира пред журналисти в парламента вицепремиерът Румяна Бъчварова след среща с ПГ на Реформаторския блок, цитирана от „Фокус”.

Очаква се позицията на здравния министър Петър Москов, който е заместник на Радан Кънев в ДСБ. Самият Кънев днес обяви, че минава в опозиция.

Бъчварова призова да се изчака решението на партията. 

На въпрос дали има проблеми в управляващата коалиция след днешното гласуване на промените в Конституцията, тя отговори, че ще са само доколкото трябва да бъде намерен нов министър.

Моята задача днес беше да информирам коалиционните партньори, че премиерът се видя с Христо Иванов. Срещата премина доста позитивно. Отчетени бяха и направените досега неща. Очерта се основната причина за несъгласието по разминаването в разпределението на квотите във ВСС. И премиерът, и министър Иванов говориха за това, че оттук нататък трябва да се продължи тази реформа и действия”, заяви още Бъчварова.

По думите й такова мнозинство при гласуване на промени в Конституцията не е имало.

Христо Иванов е вторият министър от кабинета, който си тръгва заради липса на подкрепа за предложени от него реформи. През март оставка подаде тогавашният вътрешен министър Веселин Вучков, след като премиерът не се съгласи да смени шефове на служби, назначени от предходното правителство. По-късно това все пак се случи.