Това стана, след като парламентът прие окончателно част от промените в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, съобщи Дарик радио. Така около 1000 патрона годишно ще могат да бъдат направени вкъщи.

Според Димо Гяуров от Синята коалиция тази практика е разрешена в целия ЕС, докато у нас досега беше забранена. По думите му предишните условия са създавали предпоставка за контрабанда. Гяуров допълни, че би трябвало да се помисли за организирането на обучителни курсове за тези, които искат да правят патрони у дома.

„Правенето на патрони за ловни цели при домашни условия винаги е било традиция в България, включително и по времето на социализма. Мотивите човек да си прави сам патрони са най-различни. От една страна, направеният при домашни условия патрон е по-евтин. Спортистите, тези, които тренират високоточна стрелба, имат нужда да си правят патрони със специални характеристики, които не могат да бъдат купени на пазара", обясни Гауров.

Йордан Бакалов от Синята коалиция пък поиска да се забрани правенето на боеприпаси в домашни услови. Това може да създаде проблем не само за контрола, но и за безопасността на човека, предупреди той, цитиран от "Фокус".
Депутатът от ГЕРБ Николай Коцев подкрепи думите му. Обръщам се към вас като обикновен ловец, защото с мен се е случвало нещо, което не бих искал да разказвам тук, но това е нещо наистина много опасно, каза той. Депутатите обаче не приеха предложението.

Производството и търговията с оръжие, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия ще може да става само след разрешение на МВР, решиха народните избраници. Там ще се направи единен автоматизиран регистър за данните, които ще се пазят 20 години след вписването им.

Разрешенията за производство на взривни вещества, на оръжия, на боеприпаси и на пиротехнически изделия са безсрочни.

Според приетите промени в закона, производителите на взривни вещества, оръжия, боеприпаси и пиротехнически средства трябва да разполагат с подходящи обекти, собствени или наети мобилни производствени установки, както и служители, които да следят спазването на правилата за безопасност при работа с взривни вещества.