Подобно обвинение ще получи и Руслан Колев, който бе посочен като строителен предприемач, замесен в схемата. Не се изключва съпричастни на групата да са част от задържаните в Испания българи.

По-рано днес bTV съобщи, че късно снощи съдът е освободил двамата българи, арестувани у нас след задържането на рекордните 3 тона кокаин на борда на българския кораб „Свети Николай” в Испания. Единият от освободените е собственикът на кораба Дойчин Дойчев. Според него фирмата му „Сийборн трейд” носи отговорност за сигурността на плаването, но не и за кокаина на кораба. Другият е 37-годишният Руслан, който има криминално досие. За него се смята, че е от организаторите на транспортирането на наркотика от Южна Америка за Европа, набирал е и хора за екипажа на кораба.

Часове по-късно обаче отново били прибрани от полицията, а днес са били транспортирани в София и доведени в Специализирания съд. Според сина на Дойчев двамата задържани ще останат в ареста поне до понеделник вечерта, когато изтича 72-часовата мярка за неотклонение задържане под стража.

Задържането на българския кораб "Свети Николай" в Испания ще се отрази негативно на българския флаг. Това каза във Варна министърът на транспорта Ивайло Московски, цитиран от БНР. Той заяви, че не може да коментира подробности по следствените действия, но коментира случая така: "За съжаление се оказва, че корабът и моряците са българи. Надявам се следствието да се развива в такава посока, че по-голямата част от тях да се окажат невинни, т.е. ако може да се докаже че не са знаели".

21 българи бяха арестувани на борда на кораба, превозващ близо три тона кокаин. Плавателният съд, който пътувал под български флаг за Галисия, е щурмуван в открито море - на около 80 км от брега на южния град Кадис. При акцията на испанската полиция бяха задържани общо 31 души. Според вицепремиера Цветан Цветанов испанските престъпници са поели пратката на испанска територия. Освен българи и испанци, в трафика са участвали и представители на Колумбия.