„Първата сесия се провали. Това е моя грешка. Глупости са това, че съм казвал на премира кой е виновен и кой не”, коментира Младенов.

Той няколко пъти обяви, че лоша дума срещу Трайков няма да каже. „Ще оставя без коментар неговите думи към мен, защото е под достойнството ми. Премиерът ясно обясни защо го маха. Ядосан съм, но аз не се занимавам с интриги. Трайчо ми е приятел. Беше ми съюзник по много теми, важни за България”, добави външният министър.

Младенов обясни в подробности как е протекла организацията на посещението в Катар. „Направихме връзка с Катар преди няколко месеца и се договорихме, че е добре в Доха да се направи изложение. Намерихме зала и дата. Агенцията за малки и средни предприятия се зае с подготовката. Те подбраха фирмите. Потърсиха бюджет от 600 000 лева. Свалихме го на 300 000 лева. След това нещата се забатачиха. Изпуснахме сроковете за заплащане на мострите, за залата. Тогава казах на Трайков, че аз се заемам с организацията. Залата в Доха струваше 15 000 евро. 120 фирми бяха заявили. Вечерта тези фирми, които си бяха плати, все пак имаха среща. За мен посещението не е неуспешно. Договорихме 100 млн. долара инвестиции. Сигурен съм, че българският бизнес ще има договори с фирми от Катар”, обясни още Младенов.

Министърът на външните работи отрече да е бил на плаж, както твърдеше Трайчо Трайков, тъй като имал работа по реализирането на форума. Там обаче „не видял очите” на икономическия си колега. Въпреки това думите, че ходел „да плаче” на рамото на премиера Борисов били „пълни глупости”.

„Не съм казвал кой е виновен за организацията на форума и няма да тръгна по телевизиите и да обяснявам този случай. Нека да престанем с този цирк”, ядоса се Николай Младенов.

Вчера Трайков коментира, че е шокиран от изказването, че Министерството на икономиката не си е свършило работата. Той добави, че външният министър Николай Младенов отказал помощ от икономическото министерство за организацията на проваления бизнес форум в Катар. Гафът бе представен като формален повод за освобождаването на министъра.

Трайков не скри огромното си разочарование от Младенов,
когото смятал за приятел, и с когото твърди, че били съмишленици. "Смятал съм го за приятел и съмишленик. Бях шокиран, когато чух да казва, че моето министерство не си е свършило работата".

Днес, в предаването на Нова телевизия "На четири очи" Трайков каза за форума в Катар: "Това, което получих, е: "откриване на форума в 10 ч. с премиера Бойко Борисов и Трайчо Трайков.” Според него няма ситуация, при която ако някой не се справя или е муден, в същото време да му се дава да управлява най-голямата криза в България. "Това го усетих в дните си, в нощите си, в ходенето по язовирите, по белите коси, които се появиха", заяви Трайков.

Изказването на Николай Младенов, което предизвика острите коментари на Трайков, е от преди два дни, когато външният министър каза публично, че икономическият форум в Катар е бил организиран от Агенцията за малък и среден бизнес към МИЕТ. "Тази организация в Катар не се случи, както трябваше. Тогава Външно министерство пое нещата в свои ръце. Направихме каквото можахме. Туширахме липсващата организация от българска страна", добави Младенов преди дни и уточни, че е била организирана втора среща същия ден, на която са подписани няколко сериозни договора.

Днес премиерът Борисов отново похвали Младенов и повтори упреците си към Трайков. Той сподели, че политическата воля на ГЕРБ стои зад решението за оставката на Трайков.

Лидерът на Синята коалиция Иван Костов пък коментира във Велико Търново темата, като изказа възмущението си от смяната на Трайков. Никога досега не е отстраняван министър след опит да се измами общественото мнение за истинската причина за неговото излизане от кабинета, посочи Костов. Според него не е имало нито оставка, нито лични мотиви, а Трайков е елиминиран от управлението, тъй като защитавал българските национални интереси по отношение на важни енергийни проекти.

Според Костов до края на този месец ще стане ясна истинската причина за отстраняването на Трайков, тъй като България трябва да вземе решение за АЕЦ "Белене" и да влезе в преговори с позиция и искане за намаляване на цената на газа.

Оставката на икономическия министър Трайчо Трайков показва, че трябва да си дадем сметка за откровения провал на управляващите в енергийната политика, коментира Георги Първанов в Добрич. Визитата в Катар може би ще предизвика още оставки в правителството, но те ще бъдат обявени по друг повод, посочи Първанов. Според него вицепремиерът Симеон Дянков трябва "да си иде, защото е една от големите причини за бедите в България. Ако той не бъде сменен, нищо добро не чака правителството и държавата".