На национална конференция в Габрово представители на 27-те адвокатски колегии от страната и на висшите органи на адвокатурата обсъждат темата "Етиката и правото в дейността на адвокатурата".

Фокус на дискусията са необходимите промени, които да позволят на адвокатурата да се пребори с отрицателните явления сред членовете й, както и с нелоялната конкуренция от лица, които не са адвокати.

Това съобщи председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова, цитирана от БТА. Тя изтъкна, че темата е изключително важна не само за българската адвокатура.

Според Негенцова цялото общество има интерес от това колегията да се пребори с недъзите, които злепоставят професията.

По актуалната тема за съдебната реформа председателят на Висшия адвокатски съвет посочи, че адвокатурата е изразила становището си и е предложила своя експертен потенциал, за да се работи за реална реформа. Тя не започва от днес, реформата не е самоцел, за да се угоди на един или друг, коментира Ралица Негенцова и отбеляза, че всички са убедени в необходимостта й.

Недопустими са опитите да се прави политика в прокуратурата и в съда, така накратко заместник-председателят на Висшия адвокатски съвет Людмил Рангелов коментира скандалните случаи в правосъдната система.