Разходите на Бареков надхвърлят с 520 000 лв. официално получените от него доходи. В резултат на това бившият тв водещ дължи на хазната 35 000 лв. данъци и лихви по тях, съобщава "Сега", цитиран от БГНЕС.

Николай Бареков заяви пред "Сега", че не е получавал нищо от НАП, но и да получи, ще обжалва.

Той обаче демонстрира добро познаване на казуса и обвини лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и президента Росен Плевнелиев, че са оказвали натиск върху данъчните да "ударят" партията му точно преди изборите.

Ревизията на доходите на Бареков започна след сигнал на "Протестна мрежа" до прокуратурата, в който бяха споменати още бившият депутат от ДПС Делян Пеевски и собственикът на КТБ Цветан Василев.

Според източници на "Сега" Бареков си е позволил разточителни разходи покрай пътувания в чужбина, за които не е успял да докаже доход, а по банковите му сметки са постъпвали суми, за които не е представен документ за произход на средствата.

Сред проблемните разходи е и довнесен капитал във фирмата на Бареков "Би Медия груп", която е собственик на няколко сайта - BNews, BLife, BSport, Bpost.

Дължимите от Бареков данъци са в особено големи размери съгласно Наказателния кодекс, който определя праг от 12 000 лева за тази група.

Данъчно престъпление е и невнасянето на данъци в големи размери чрез неподаване на данъчна декларация.

Още не е ясно дали НАП ще предаде ревизионния доклад в прокуратурата с подобно заключение.

Наказанието при укрити данъци в особено голям размер, междувременно платени по време на следствието, е лишаване от свобода до 3 години и глоба до хиляда лева.

При присъди до 3 години НК предвижда замяна на наказанието с глоба, ако лицето не е осъждано за престъпление от общ характер.

Образуването на наказателно производство обаче е трудно, защото като евродепутат Бареков се ползва с имунитет, който трябва да бъде свален след искане на главния прокурор.